Marić: Smanjenje poreza nužno ne znači i veće plaće

Ministar financija Zdravko Marić, komentirao je najavljena porezna rasterećenja.

Ja neću reći da je išta sigurno dok ne stavimo sve u paket i redovnom procedurom u razgovoru s Vladom i koalicijskim partnerima, nakon toga ćemo pokrenuti proces javne rasprave. U ovom trenutku rasprava je dobrim dijelom i argumentirana, ima dijelova koji nisu skroz argumentirani, ali dobro je da se pojavio interes javnosti da tako važnu temu kao što je porezni sustav zajedno osmislimo, rekao je Marić.

Dobro je da uopće možemo razgovarati o temi poreznog rasterećenja treću godinu zaredom, ustvrdio je.
I treće, kamo sreće da porezni sustavi i promjene u poreznom sustavu mogu riješiti sve naše probleme. Mi ćemo dati svoj obol i gospodarskom rastu i boljoj situaciji i standardu, rekao je Marić.
Upitan hoće li biti smanjenja doprinosa na plaće, ministar financija rekao je da su oni tema rasprave. “Tu moramo biti jasni i otvoreni. Pojavljuje se binarna teza jesmo li za ovo ili protiv ovoga. Kao što ni spuštanje stope PDV-a ne znači korekciju cijena, tako ni spuštanje oporezivanja ne znači povećanje plaće. Ima neizravne učinke i na plaće i na gospodarstvo i na gospodarski rast, smanjujemo trošak poslodavcima, da dižu zaposlenost i dižu plaće”, rekao je Marić.
Manje porezno opterećenje širi poreznu bazu i povećava prihode u proračun, kazao je.

Kad je riječ o trošarinama za gorivo, ministar financija istaknuo je da još uvijek ništa nije izašlo iz predviđenih okvira. “Dolazi i razdoblje turističke sezone koje pratimo, ako bude bilo potrebe, ako procijenimo, mi ćemo reagirati. Vlada ima nešto fleksibilniji mehanizam, ali u ovom trenutku to je sve što mogu reći”, rekao je Marić.

Komentirajući podatke Eurostata, prema kojima su od Hrvata siromašniji jedino Bugari, Marić je rekao da on “ne bi rekao da smo po plaćama na zadnjem mjestu”, prenosi N1.

Od Hrvata siromašniji samo Bugari

Facebook Komentari