Drama na hrvatskoj granici s BiH: Migranti se skupljaju i žele na silu ući u Hrvatsku

Nakon ubojstva 24-godišnjeg migranta u Velikoj Kladuši, migrantska kriza toj općini BiH doživljava novi zaplet. Migranti su danas organizirano iz smjera Drmaljeva krenuli prema graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac kako bi na silu pokušali prijeći hrvatsku granicu, te se tako domogli života u zemljama Europske unije, javlja Radio Velika Kladuša.

Iz Granične policije BiH za Klix.ba je potvrđeno da je na Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac stiglo blizu 100 migranata iz kampa u Velikoj Kladuši, koji ne posjeduju dokumente za prelazak državne granice i nalaze se 70 metara od graničnog prijelaza, zbog čega je onemogućen promet.

Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza. Trenutno se s migrantima pregovara u cilju poduzimanja mjera s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza.

Situacija s migrantima na GP Velika Kladuša-Maljevac i dalje je nepromijenjena. Povećan je broj pripadnika policijskih snaga i iz BiH i Republike Hrvatske. Migranti pokušavaju na silu preći granicu, ali ih u tome policija spriječava. Helikopter s hrvatske strane nadlijeće područje granice. Kolona vozila prema granici s Hrvatskom polako raste, a vozila se propuštaju slabim intenzitetom u intervalima, javlja Radio Velika Kladuša.

Ljudi koji žele prijeći granicu u automobilima čekaju već nekoliko sati. Migranti su i dalje stacionirani u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, a kako neslužbeno doznaje Radio velika Kladuša, još uvijek nema informacija o eventualnoj deblokadi i rješenju situacije.

bty

Facebook Komentari