Plenković rezolutan oko prijedloga Predsjednice RH: Neće biti zajedničke sjednice Vlade na ovu temu

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako neće sazvati zajedničku sjenicu Vlade s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović kako bi razgovarali o demografskim mjerama.

“Neće biti zajedničke sjednice Vlade na ovu temu. Predsjednica je poslala dopis s inicijativom, nije bilo konkretnih mjera o kojima je izvijestila javnost. Vlada je poduzela niz mjera, idemo 1.7 s novom mjerom… Ima osam do devet mjera koje su već poduzete, a još jednom pozivam i predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje, Vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera i vrlo rado ćemo saslušati sve ideje. Tu je i Vijeće za demografsku revitalizaciju…”, rekao je premijer o mogućnosti da sazove sjednicu Vlade koju je predsjednica spominjala u nekoliko navrata.

O današnjim porukama predsjednice iz Italije, kako i ova Vlada, kao i prethodne, provodi samo parcijalne mjere, kaže: “Upravo sam ih pobrojao. Kad ih stavite na kup, vidjet ćete jesu li parcijalne ili imaju nit vodilju kako bismo riješili problem. Svjesni smo problema. Imamo 100 rođenja dnevno i 150 sprovoda. To su problemi zemalja naše veličine uvjetovani nizom demografskim i gospodarskih promjena u društvu.”

Govoreći o tome što misli da je predsjednica htjela postići zajedničkom sjednicom Vlade, Plenković je rekao: “Ona temu demografije već duže vrijeme drži u fokusu i ja to pozdravljam.”

Na pitanje treba li smanjiti ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, o čemu se govori posljednjih dana, premijer je rekao kako tek radna skupina radi na tekstu zakona, a tek ćemo “vidjeti kakve će biti predložene izmjene”.

Što se tiče referenduma, premijer smatra da postojeći zakon treba poboljšati.

“Što se tiče konkretnih inicijativa vidjet ćemo kakav je dijalog kolega u klubovima zastupnika u Saboru. Treba poboljšati zakonski okvir i transparentnost”, kaže premijer.

Komentirao je i mogućnost velike koalicije s SDP-om.

“Nisam čuo nikakvu inicijativu za veliku koaliciju. Netko je rekao u Saboru da trebaju velike stranke za velike koalicije. Mi izvrsno surađujemo s partnerima u parlamentarnoj većini”, rekao je.

Komentirajući pismo izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška upravama poduzeća koje odbijaju proknjižiti sporna jamstva, premijer je ponovio kako je “važno da svi učine napor da dođe do kvalitetne i održive nagodbe”.

Predsjednica RH: I od ove Vlade smo vidjeli samo parcijalne mjere, ne možemo samo razgovarati o dječjim doplatcima nego je to puno složenije

Blokirani: Zahtijevamo od Premijera Vlade RH da na prijedlog Predsjednice RH odgovori pozitivno

Facebook Komentari