Jadranka Kosor: Više ne prepoznajem Pupovca, dobro mu je Brkić odgovorio

Gošća Novog dana bila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Kakve posljedice je na Andreja Plenkovića ostavila objava dokumenata, ali i otkriće da je spot “Vjerodostojno” sniman u uredu odvjetnika Šavorića?

Sve te činjenice slabe njegovu poziciju. Sada je toliko činjenica u eteru oko kojih će neprestano morati davati odgovore. Vidjeli smo i da ne mora još uvijek davati odgovore stranci. Nakon svega, niza mailova koji su pokazali prirodu svih koji su tajno radili na Lex Agrokoru, ni slučajno još slučaj Agrokor nije doveden do rješenja. Sve to nije otvorilo nijedno pitanje u stranci. Meni je nevjerojatno da nitko od njih nije imao baš nijedno pitanje. Mislim da stranački ljudi trebaju dobiti odgovor zašto je Dalić morala otići. Nevjerojatno je to u tako velikoj stranci. Ta gromoglasna šutnja meni je dodatan argument o slabljenju pozicije Plenkovića…

Odabirom novog ministra on se bacio u zagrljaj stranke. Izabrao je ljude koji su definitivno bili uz Karamarka dok se uspinjao na stranačkoj ljestvici. Zapravo se vratio u bazen Karamarkovih kadrova. To je neobično jer se na svaki način želio odmaknuti od njih. Tu je i podrška predsjednici.

Na dosadašnja pitanja o predsjednici je odgovarao da mora vidjeti želi li se ona ponovno kandidirati. Sad stiže bezrezervna podrška.

Ona još nikad nije rekla da se želi ponovno kandidirati. Ovo je nova faza odnosa s predsjednicom. To su moji agrumenti da je uzdrman. Bez obzira kako će sve završiti, činjenica je da se svakim danom pokazuje da je imao puno više informacija nego što se to činilo kad je Ramljak morao otići. Činjenica je i da je na konferenciji za medije koja to nije bila, u danu kad je Dalić morala otići, branio i hvalio Martinu Dalić. Vraćam se na stranku: Mene bi ta gromoglasna tišina na toj poziciji jako zabrinjavala. Na izvještajnom saboru se neće ništa spektakulrno dogoditi, ali govor tog tijela, najvišeg stranačkog tijela, može reagirati na različite načine. U subotu će trebati dobro iščitavati kako to tijelo reagira.

Darinko Kosor je jučer rekao da ovi partneri daju podršku isključivo vladi Andreja Plenkovića.

Predsjednik nepostojeće stranke, HSLS-a, poslao je tu poruku HDZ-u. To je teško prihvatljivo i članstvo HDZ-a će to teško prihvatiti. Član vladajuće koalicije koji se drži ruku pod ruku s Milanom Bandićem i traži od njega odlazak i nove izbore u Zagrebu, ali, spremno zajedno podržavaju Vladu. Ta koalicija podsjetila je na riječi Milorada Pupovca kojeg više ne prepoznajem. Uvijek se htio predstaviti kao čuvar demokracije, a jučer je posredno uvrijedio HDZ. Lijepo mu je odgovorio drugi čovjek HDZ-a. On mu je i 2016. poručio da “ako mu tu nije dobro, može ići”. To govori o tome kakva je priroda koalicije na vlasti. U toj konstelaciji je jasno da Andrej Plenkoivć treba dobro razmisliti. Ni on ni Vlada neće biti u poziciji da donose teške odluke koje su dobre za Hrvatsku. Stranački interesi ne mogu biti iznad interesa države. Stier je izašao iz Vlade jer je smatrao da je neprirodna koalicija s HNS-om. Nezadovoljstvo je veliko. Velike su se rasprave vodile oko Istanbulske konvencije, tu se klub raskolio. Da nema nikakve rasprave oko mailova, to je nevjerojatno.

Plenković je jučer rekao da bi bio copy-paste da stranka bude zarobljenik jednog čovjeka. Hoće li biti želje da se raspravlja o odlukama vodstava stranke na izvještajnom saboru?

Brkić je rekao da očekuje da će sabor biti dinamičan. Na pitanje stoji li 100 posto uz Plenkovića, rekao je da se Milijana Brkića nitko ne treba bojati. Moguće je da se apsolutno ništa ne dogodi. Moguće je da reakcije pokažu da Plenković nema više 100-postotnu potporu. Moguće je da netko iskoči i kaže Plenkoviću ono što je on rekao Karamarku prije dvije godine. Istaknuti nezadovoljnici nisu povezani, oni djeluju kao solo igrači, nitko ne želi iskočiti prvi i završiti u loncu kao pijetao koji prerano kukuriče. Oni odmjeravaju snage. Zabrinjava me što mnogi govore da će sve biti dobro ako ne iscuri još nešto. I to je zabrinjavajuće, kao da sve ovo što je već na stolu nije dovoljno za ozbiljnu raspravu u Predsjedništvu stranke. Sjećam se žestokih rasprava o pojedinim pitanjima kada sam ja sjedila u Predsjedništvu. Ovo je višestruko rekonstruirana vlada i pokrpana, bez političke rekonstrukcije. To je jedan od problema o kojima treba otvoreno razgovarati. Bivši njemački predsjednik je morao dati ostavku jer mu je prijatelj platio 720 eura za hotel. Njegova politička karijera je bila završena, morao je dati neopozivu ostavku. Ako Dalić nije napravila ništa nemoralno i protivno zakonima, onda nije trebala otići. Ne mogu biti različiti kriteriji za jedne dužnosnike, a različiti za druge.

Najavljena je sjednica VNS-a. Što očekujete?

Ništa. To će biti samo demonstracija zajedništva, nešto što u ovom trenutku Andreju Plenkoviću treba daleko više nego predsjednici.

Vode li naredni izbori Hrvatsku u političku kataklizmu, kad oni bili?

Misim da je u demokratskom društvu uvijek i jedino demokratsko rješenje ići na izbore. Strah od toga što će se dogoditi… Treba vidjeti što birači žele. Možda HDZ dobije 80 mandata zbog straha od Živog zida, možda SDP naraste… Možda bude velika koalicija. A klepanje velike koalicije bi bilo zaista tragedija, iz više razloga.

U Italiji su izbori zaista često, ali zemlja funkcionira. Mi moramo naučiti da izbori nisu zlo, i da su mnogo bolji nego održavanje lažne stabilnosti.

Facebook Komentari