Trifunović kod Stankovića: Na ovim prostorima danas “idioti mogu postati vlast”, dok u “bivšoj Jugoslaviji direktor pečenjare nije mogao postati institucija i ministar

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je glumac Sergej Trifunović. Govorio je o svom društvenom angažmanu te zašto je jedan od najglasnijih kritičara Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja u Srbiji. Treba li hrvatski film i dalje imati kompleks manje vrijednosti u odnosu na srpski film te što Trifunović danas priprema, neke su od tema emisije.

“Ustašama su potrebni četnici, a četnicima ustaše. Vojislav Šešelj koji je osuđeni zločinac, kojega Aleksandar Vučić dočeka i izgrli – izgazi hrvatsku zastavu i nastavi sjediti u Skupštini. Jer on je Vučiću duhovni otac. S druge strane jedan ekstremno desni hrvatski novinar zove Šešelja da mu se javi u emisiju”, kazao je, među ostalim Sergej Trifunović. Ista ekipa, koju Trifunović naziva ‘gamad’ i u Hrvatskoj i u Srbiji ostaje na vlasti. U jednom je trenutku kazao i kako je Hrvatska ostala zakinuta što nije u posjet primila jednu tako “posebnu pojavu” poput Aleksandra Vulina. Za njega je kazao da je bio veliki komunist koji je postao veliki pravoslavac.

Također se prisjetio riječi Zorana Pusića koji je kazao kako Haški sud kakav-takav potreban da države ne bi bile “zakinute za katarzu”. Govoreći o pozdravu “Za dom spremni” kazao je kako se te stvari ne rade i usporedio to s “retardacijom hrvatske vlasti”. “Svi šute dok bombe padaju na susjedovo dvorište. A moramo shvatiti da kad pada susjedovo dvorište – pada i tvoje. Izgubili smo empatiju jedni prema drugima, a imamo puno zajedničkog. Opterećuju nas isti problemi – skupljamo lijekove za djecu, mladi nas napuštaju…”, nabrojao je. Ponovio je kako na ovim prostorima danas “idioti mogu postati vlast”, dok u “bivšoj Jugoslaviji direktor pečenjare nije mogao postati institucija i ministar”.

Smatra kako umjetnik ne može biti gluh i slijep na sve što se događa oko njega, kao i da građani moraju imati otvorenu građansku svijest. Na pitanje ‘što je cijena slobode’ odgovorio je: Sloboda nema cijenu. U emisiji je govorio o odnosu s Emirom Kusturicom, Aleksandrom Berčekom i Batom Živojinovićem koje poštuje kao umjetnike. Smatra kako čovjeka treba odvojiti od njegovog političkog opredjeljenja.

Facebook Komentari