EU oštro je osudila napad i upotrebu nervnog agensa “Novičok” te iznimno ozbiljno uzima procjenu britanske vlade da je Ruska Federacija odgovorna za napad

Europska unija oštro je osudila napad na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Salisburyju u Engleskoj i iznimno ozbiljno uzima procjenu britanske vlade da je Ruska Federacija vrlo vjerojatno odgovorna za napad, kaže se u zajedničkoj izjavi koju su danas u Bruxellesu prihvatili ministri  vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson je pred britanskim i svjetskim medijima izjavio kako službeni London raspolaže “dokazima da je Rusija u zadnjih deset godina ne samo htjela proizvesti nervne agense radi ubojstava, nego je i stvorila zalihe agensa Novičok”

Kako navodi američka novinska agencija AP, europski ministri su pozvali Rusku Federaciju da se “hitno pozabavi” zahtjevom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u svezi s nervnim agensom sovjetske proizvodnje “Novičok” i izrazili su “potpunu solidarnost” s vladom britanske premijerke Therese Mary May.

Američka novinska agencija AP navodi kako se očekuje da međunarodni stručnjaci tijekom dana uzmu uzorke nervnog agensa zbog neovisnog testiranja, a što je ve pred svjeskim medijima najavio ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Na slici su članovi hitnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u specijalnim zelenim ABK odijelima rade na terenu iznad klupa gdje su muškarac i žena Boris i Julija Skripal, op.a.) pronađeni 4. ožujka ove godine u kritičnom stanju u trgovačkom centru The Maltings u Salisburyu

Britanska konzervativna premijerka Theresa Mary May i lideri EU trebaju se u četvrtak opet sastati u Bruxellesu zbog razgovora o napadu na Sergeja Skripala i njegovu  kćer Juliju, koji su na liječenju u bolnici i dalje u kritičnom stanju.

Američka novinska agencija AP navodi kako se očekuje da međunarodni stručnjaci tijekom dana uzmu uzorke nervnog agensa zbog neovisnog testiranja, a što je ve pred svjeskim medijima najavio ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Britanska premijerka Theresa Mary May poručila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu – “Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta.”

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin je odbacio britanske optužbe kao “besmislene”, istakavši da je Moskva spremna na saradnju s Londonom u istrazi, dok je britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson također pred britanskim i svjetskim medijima izjavio kako službeni London raspolaže “dokazima da je Rusija u zadnjih deset godina ne samo htjela proizvesti nervne agense radi ubojstava, nego je i stvorila zalihe agensa Novičok”, koji je, tvrde britanske vlasti, korišten u trovanju Sergeja Skripala.

“Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta”, rekla je britanska premijerka Theresa Mary May, a prenosi britanski BBC.  (Theo Ljubić, AP, BBC)

Facebook Komentari