Uhvaćeni u pokušaju krijumčarenja 24 azilanta u Sloveniju

Policajci su u petak u 22.30 sati na A4 kod naplatnih postaja Sv. Helena zaustavili auto rumunjskih tablica te teretni auto slavonskobrodskih tablica. Pregledali su teretni auto i otkrili azilante.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Mobilne jedinice prometne policije u petak su u 22.30 sati na autocesti A4, u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sv. Helena zaustavili automobil rumunjskih tablica kojeg je vozio Rumunj (36). Zatim su zaustavili i teretni auto slavonskobrodskih tablica kojeg je vozio Rumunj (45).

Policajci su pregledali teretno vozilo i u tovarnom prostoru pronašli 24 azilanta. Kako saznajemo, u tovarnom prostoru su bila 2 Iranca, 4 Pakistanca, 4 Turaka i 14 Afganistanca.

Policija je privela Rumunje te ih sumnjiči da su iz koristoljublja, za točno neutvrđeni novčani iznos dogovorili da će stranim državljanima koji u Republici Hrvatskoj imaju status tražitelja azila, pomoći i omogućiti da ilegalno izađu s teritorija RH i uđu na teritorij druge države članice EU.

Od zasad nepoznatih ljudi na području Zagreba preuzeli su ranije unajmljeni teretni automobil i 24 strana državljana te ih smjestili u teretni automobil i uputili se prema granici sa Republikom Slovenijom. Osumnjičeni Rumunj (36) je bio tzv. “prethodnica”, kako bi kolegi (45) javljao o mogućim policijskim ophodnjama koje se nalaze na ruti te su se tako vozili sve do naplatne postaje Sv. Helena kada su ih zaustavili policajci, priopćila je zagrebačka policija.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326 st. 1 i 2 KZ-a, policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta osumnjičene su predali pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli su kaznenu prijavu, piše 24 sata.

Facebook Komentari