SDP-ov program za moralni kapitalizam

Glavni odbor SDP-a prihvatio je nacrt novog programa pod nazivom ‘Za dobro društvo’. Njime se, kažu inaugurira “moralni kapitalizam”. O Programu i novom Statutu će se za tjedan dana izjasniti tisuću kandidata na izvještajno-tematskoj konvenciji. Uvodno se Odboru obratio predsjednik stranke Davor Bernardić.

“Ponudili smo prije 10 mjeseci naš plan za Agrokor prema kojemu bi koncern već bio u procesu restrukturiranja, a radna mjesta spašena. Ponudili smo i novi plan, jer smo svjesni situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Obnovili smo i međunarodnu suradnju – sudjelovali smo u izradi ‘Lisabonske strategije’ europskih socijalista u sklopu koje ćemo tražiti povjerenje na europskim izborima. Naš zadatak i odgovornost su istinski reformski zahvati za bolju Hrvatsku”, poručio je među ostalim Davor Bernardić. Dodao je kako u 2018. godini SDP ima definirana tri cilja: plan za investicije i nova radna mjesta, plan za socijalnu sigurnost svih građana Hrvatske i plan za mlade. Naglasio je kako će s konvencije SDP “izaći jači, ujedinjeniji i spreman treći put preuzeti odgovornost za Hrvatsku”.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk najavio je da će SDP dobiti novi program nakon 22 godine. Njime se, među ostalim, inaugurira “kapitalizam koji je okrenut pozitivnim društvenim vrijednostima”. Na novinarski upit može li stranka koja je ispod 20% u istraživanjima javnog mnijenja s predsjednikom kojeg podržava 32% građana biti alternativa vladajućoj koaliciji, Bauk je kratko odgovorio “da”. Komentirao je maratonsku saborsku raspravu o novom Poslovniku. “Ako se HDZ nastavi inatiti i ustrajavati na rješenjima kojima se bezrazložno umanjuje pravo govora u Saboru, na sljedećim zakonskim prijedlozima broj amandmana bit će i veći. Ako se žele inatiti, dobit će inat i s druge strane”, poručio je.

Glavni autor novog SDP-ova programa ‘Za dobro društvo’ Davorko Vidović uoči sjednice Glavnog odbora odbacio je kritike da je program “kozmetički općenit”, rekavši da sadrži “puno inovacija koje bi mogle značiti promjenu u Hrvatskoj, mijenja paradigmu same politike i ističe da je važno napokon se okrenuti od samih sebe građanima”. Komentirajući kritike na račun predsjednika stranke Davora Bernardića, kazao je da ne misli da je “ikada problem u samo jednom čovjeku” te “ako stranka želi promjene, postoje vrlo jasno definirani načini kako se to može učiniti”. Ipak je priznao da za provedbu novog programa “treba biti kadrovski spreman, što u ovom trenutku SDP nije”.

“Programom smo morali jasno identificirati i pozicionirati SDP i jasno poručiti javnosti po čemu smo bolja alternativa od HDZ-a, međutim, danas je usvojen dokument koji nije dovoljno ambiciozan, i koji u svim segmentima ne nudi dovoljan pogled u budućnost”, ocijenio je uoči sjednice Glavnog odbora jedan od najglasnijih Bernardićevih kritičara Mirando Mrsić. Nada se da još nije kasno za promjene. O svojim je stavovima i prijedlozima izvijestio i Bernardića te se nada da “još nije kasno za promjene i da će konvencija popraviti smjer koji je zacrtan predloženim dokumentom”, piše HRT.

Share This Article