Viktor Orban pozvao EU da nadoknadi Mađarskoj troškove za graničnu sigurnost, a predložio je i plan za povećanje uloge nacionalnih parlamenata

Jučer je mađarski premijer Viktor Orban pozvao Europsku uniju da nadoknadi Mađarskoj troškove za graničnu sigurnost, ali je predložio i plan za povećanje uloge nacionalnih parlamenata u odlučivanju u EU.

Viktor Orban je pozvao Bruxelles da nadoknadi Mađarskoj dio novca kojeg je zemlja potrošila kako bi osigurala svoje granice tijekom migrantske krize.

“Potrošili smo više od milijardu eura za zaštitu granica. Mi ne samo da štitimo sebe, nego i Europu. Barem polovicu tog iznosa bi nam trebalo nadoknaditi “, izjavio je mađarski premijer u videu objavljenom na svojoj Facebook stranici u petak, uoči neformalnog sastanka čelnika EU u Bruxellesu.

Orban je također rekao kako će se ustati protiv nekoliko “potpuno apsurdnih prijedloga na stolu” kao što je “uzimanje u obzir primitak imigranata tijekom raspodjele zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu”.

Viktor Orban, koji je uvijek bio žestoki protivnik migracijske politike Europske unije, odbio je primati imigrante i izjavio “kako neće podržati tu ideju jer Europska unija pripada Europljanima i europskim građanima”.

“Procedura crvenog kartona”
Mađarski premijer je također kazao kako će predložiti takozvanu “proceduru crvenog kartona” koja bi povećala ulogu nacionalnih parlamenata u donošenju odluka u Europskoj uniji, dopuštajući im da “prekinu rasprave u Europi za koje smatraju da su prijetnje nacionalnim interesima njihovih zemalja”.

Početkom ove godine je Orban u Budimpešti razgovarao s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i raspravljao je u srijedu o migraciji, gospodarstvu i bilateralnim odnosima.

Viktor Orban je naglasio kako početak 2018. godine primanjem prijatelja znači dobar znak za ostatak godine, a Mađarska će zasigurno trebati dobre znakove ove godine. Već tada se vidjelo da mađarski premijer ove godine namjerava provoditi još čvršću politiku prema “centru”, ili “Staroj Europi”, kako zovu zemlje utemeljiteljice EU i bivši Zapadni blok.

“2018. bit će važna godina za Europu, jer je posljednja puna godina aktualnog “europskog ciklusa”, kazao je Orban. Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina su pokazale što funkcionira u EU, a što ne. Naglasio je da postoji niz povijesnih razloga zbog kojih su susreti poput sastanka s poljskim premijerom važni, ali to za javnost nije najvažnija dimenzija sastanka.

“Najvažnije je da se danas susreću lideri dviju zemalja koje pripadaju Središnjoj Europi. Proteklih godina se pokazalo da srednjoeuropski ekonomski modeli rade. Središnja Europa djeluje. Danas postoje uspješne zemlje u Središnjoj Europi, zemlje koje pridonose snazi ​​EU. Dajemo više nego je itko mislio 2004. godine, kada smo pristupili Europskoj uniji. Tada nismo ni mislili da ćemo nakon deset godina reći da smo ekonomski motor EU”, rekao je Orban prije nešto više od mjesec dana.

Dodao je kako je Središnja Europa najbrže rastuća regija EU i istaknuo kako su Poljska i Mađarska pridonijele stabilnosti europskog gospodarstva.

“Ne želimo živjeti u carstvu nego u savezu suverenih država”
Tijekom konferencije za tisak je mađarski premijer više puta istaknuo kako, unatoč prethodno spomenutim gospodarskim čimbenicima, politika useljavanja EU ne funkcionira.

“Ona je spektakularno propala. Jasno je da europski narodi to ne žele, dok neki europski čelnici još uvijek provode propalu imigracijsku politiku. Mađarski stav je da moramo zaštititi granice i da migracije moraju biti zaustavljene. Ne bismo trebali ovdje dovesti migrante, nego im trebamo odnijeti pomoć gdje je to potrebno”, rekao je Orban.

Rekao je da je uz pomoć Varšave jasno da “zaštita južne granice u Mađarskoj nije samo unutarnji problem Mađarske, već i europski problem.

“Ne prvi put, a možda i ni posljednji put u povijesti”, upozorio je.

Nakon razgovora o imigraciji, Orban je ponovio da Središnja Europa ima viziju europske budućnosti, a to je uspješna regija koja podržava gospodarstvo temeljeno na radu.

“Ne želimo živjeti u carstvu. Za nas je Europska unija i dalje savez slobodnih europskih naroda”, istaknuo je mađarski premijer, dodajući kako se snažna Europa može graditi samo na snažnim nacionalnim državama.

Odgovarajući na pitanje o obveznoj kvoti za migrante, Orban je rekao da će ova godina biti “godina velikih bitaka”, jer one zemlje koje žele svoju migracijsku politiku provoditi i u Mađarskoj, ovu godinu smatraju svoju posljednju veliku šansu da to učine.

Kazao je kako je osim sigurnosnih aspekata važno naglasiti da neke zemlje zapada Europe ušle u “postkršćansko i postnacionalno doba” i to vide kao “europsku budućnost”.

Rekao je da Mađarska ne želi ući u takvo “novo doba”, jer su nacionalni identitet i kršćanska kultura Mađarsku štitili i očuvali tisuću godina.

Na pitanje o suradnji s novom austrijskom vladom, Viktor Orban je rekao da zemlje Višegradske skupine ne žele formalno proširivati skupinu, ali da imaju snažne odnose s drugim zemljama. Dodao je kako je Austrija primjer kako demokracija funkcionira u Europi.

“Demokracija u Austriji je obnovljena, jer Austrijanci ne žele useljavanje i izabrali su vladu koja ne želi imigraciju. To će biti slučaj svugdje u Europi. Uvjeren sam da je to samo pitanje vremena”, naglasio je Orban.

Iz Orbanovih izjava je jasno da će ovo biti prijelomna godina za Europsku uniju, a pitanje imigracije će biti jedno od prioriteta u određivanju budućnosti EU, piše logično.com.

Facebook Komentari