Šterc: Marin Strmota je moj heroj

Gost Dnevnika bio je demograf Stjepan Šterc koji je u razgovoru s reporterkom N1 televizije komentirao iznenadnu i javnu ostavku državnog tajnika u Ministarstvu demografije, Marina Strmote.

Ministrica Murganić tvrdi da nije znala da će njen državni tajnik podnijeti ostavku. Strmota je, podsjetimo, rekao da podnosi ostavku jer su vladine demografske mjere – folklor. Murganić je na kraju sve okarakterizirala nestrpljenjem mladog čovjeka, ali i rekla da da ne pamti da se takvo nešto dogodilo u Vladi, kao i da ostavka možda nije konačna.

“Prije svega to nije iznenađanje. Strmota je mlad i ozbiljan čovjek i zna što se događa: kakvi su trendovi i što će se događati u budućnosti, ako se ništa ne učini. On je poslao poruku da se znanstvenim projektima ne može upravljati politički”, smatra demograf Stjepan Šterc.

“On je sigurno pokušao sve što je mogao, bio je najbolje rješenje za tu problematiku. Uvjeren sam da sve što je pokušao nije prolazilo kroz politički sustav. Ovo je najbolje što je mogao napraviti”, rekao je.

Smatra i kako nije stvar u novcu.
“Nikad nije stvar novca, uočio sam stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za Hrvatsku. Po čemu je to važnije od ključne problematike države? On je to znao i shvatio i rekao bih da je Marin Strmota moj heroj”, govori Šterc.
“Vlada mora shvatiti da demografija mora biti u temelju našeg razvitka, a ne da prvo sređuju gospodarsku, a demografska će se srediti sama po sebi. Ljudski potencijal je temelj ekonomskog razvitka države. Strmota je sigurno razgovarao i s ministricom i premijerom i tek kad je vidio da ne može ništa donio je tu odlkuku. Pokazao je da postoje ljudi koji ne robuju vlastitim interesima nego im je interes Hrvatske ispred vlastitog”, zaključio je Šterc.

Državni tajnik u ministarstvu za demografiju podnio ostavku: Ovo je jedan veliki folklor, oko demografije smatram da ovo nije dovoljno

Facebook Komentari