Danas likvidirani srpski političar sa sjevera Kosova bio je nepravomoćno osuđen za ratni zločin nad Albancima, ali je pušten

Oliver Ivanović, koji je likvidiran jutros na sjeveru Kosova, bio je jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio je u Kosovskoj Mitrovici.

Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu jer je kao mladić hio postati pilot, ali je odustao poslije tri godine zbog oštećenja vida i diplomirao strojarstvo u Mitrovici i ekonomiju u Prištini. Za vrijeme studija se ozbiljnije bavio treniranjem karatea, a bio je i instruktor karatea. U tom je sportu čak osvojio prvenstvo u karate natjecanju Kosova. Postao je i međunarodni sudac za karate. Govorio je albanski, engleski i talijanski jezik, prenosi portal Noizz.rs.

U politiku je ušao 1999. godine. Prije toga je bio član Socijalističke partije Srbije u Kosovskoj Mitrovici, dok je ona postojala. Bio je na glasu kao umjereni političar koji je uživao ugled međunarodne zajednice, a kada je formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegova izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. S tog je mjesta smijenjen 2001. godine. Od 2008. do 2012. bio je državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Mnogi su mu zamjerali to što se zalagao za izlazak kosovskih Srba na izbore. Do danas je Ivanović bio lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”.

Optužbe za ratni zločin

Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Bio je optužen da je sudjelovao u ubojstvu 30-ak Albanaca u travnju 1999. godine u srpskom dijelu Kosovske Mitrovice. Za to je 2014. bio optužen, a 2015. je prosvjedovao štrajkom glađu. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Godine 2016. je osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, no sud je prošle godine poništio prvu presudu i suđenje vratio na početak, a Ivanović je pušten iz zatvora.

Znao je upozoravati da mu se prijeti, a prije samo četiri dana je javno izjavio kako sluti da mu se sprema nešto strašno.

“Bojim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati netko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju sigurnost”, rekao je Ivanović novinskoj agenciji Srni u petak.

Iza sebe je ostavio suprugu Milenu i četiri sina. ‘Grozno sam, grozno, ne znam što da kažem, očajna sam. Što da kažem našem Bogdanu? Kako da mu kažem da te više nema’, rekla je, a ubojicama je poručila da ‘se ovo neće dobro završiti jer se apsolutno zna tko je to učinio’, rekla je njegova supruga Milena za Blic.

Srbijanski predsjednik o ubojstvu srpskog političara na sjeveru Kosova: To je teroristički akt

Facebook Komentari