Hrvatska na začelju po medijskim slobodama u EU, opet stižu zabrinuti cehovski eksperti

Ilustracija

Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije u koju već drugi puta u nepune dvije godine dolazi međunarodna strukovna misija zabrinuta zbog gušenja slobode medija i pritisaka na novinare.

Misija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Europske federacije novinara (EFJ), Reportera bez granica (RSF), Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF), Europske radiodifuzijske unije (EBU) i Udruga europskih novinara (AEJ) 15. siječnja po drugi puta dolazi u posjet Hrvatskoj povodom napada i pritisaka na novinare te zabrinjavajućeg stanja u hrvatskim medijima. Misija je prvi puta posjetila Hrvatsku u lipnju 2016. godine, nakon čega je objavila izvještaj „Croatia: Media Freedom in Turbulent Times“.

Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije u koju već drugi puta u nepune dvije godine dolazi međunarodna strukovna misija zabrinuta zbog gušenja slobode medija i pritisaka na novinare. Nakon što je u lipnju 2016. godine prvi puta boravila u Hrvatskoj, međunarodna misija u kolovozu iste godine objavila je iscrpan izvještaj kojim ukazuje na mnoge probleme uz ocjenu da vlasti ne čine dovoljno da bi bili spriječeni politički pritisci na medije te jasno osuđeni napadi na novinare.

Nažalost, situacija se nije promijenila nabolje. Štoviše, prema svim izvještajima relevantnih organizacija koje ocjenjuju stanje slobode medija i uvjete za rad novinara u Hrvatskoj je u 2017. godini stanje dodatno pogoršano te je naša zemlja uz Bugarsku na začelju po medijskim slobodama među zemljama Europske unije. Stoga će međunarodna misija ponovo posjetiti Hrvatsku 15. i 16. siječnja 2018. godine.

Predviđen je niz sastanaka s novinarima i nakladnicima te najvišim političkim predstavnicima, uključujući i predsjednicu države te premijera, kao i s predstavnicima institucija koje se bave medijskim temama.

Članovi misije su: Oliver Vujović, šef misije (SEEMO – Medijska organizacija jugoistočne Europe), Marijana Camović (EFJ – Europska federacija novinara), Pauline Adès-Mével (RSF – Reporteri bez granica), Sophie Albers Ben Chamo (ECPMF – Europski centar za slobodu tiska i medija), Boris Bergant (EBU – Europska radiodifuzijska unija) i Otmar Lahodynsky (AEJ – Udruga europskih novinara).

Na kraju posjeta Hrvatskoj, 16. siječnja 2018. godine u 14 sati i 30 minuta, članovi misije će održati konferenciju za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu, a potom i objaviti izvještaj o stanju u hrvatskom novinarstvu, prenosi N1.

Share This Article