VIDEO Trump izuzetno nezadovoljan londonskim čudom od veleposlanstva SAD-a, vrijednim milijardu dolara

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump putem Twittera izrazio, najblaže rečeno, nezadovoljstvo novim američkim veleposlanstvom u Londonu, optuživši bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu da je prodao staro “za kikiriki” kako bi mogao napraviti novo “bogu iza nogu”, dnevnik.hr je odlučio istražiti kako iznutra izgleda najskuplja građevina te vrste u povijesti.

Ima 12 katova, a njezina izgradnja koštala je milijardu dolara, što je čini najskupljim veleposlanstvom ikad napravljenim. No Donald Trump iznimno je teška mušterija, jer je putem Twittera poručio da je Obamina administracija “prodala staro veleposlanstvo za kikiriki, samo da bi napravilo novo bogu iza nogu”.

Novo veleposlanstvo napravljeno je zbog sigurnosnih zabrinutosti Obamine administracije oko starog, koje se nalazi u luksuznoj londonskoj četvrti Mayfair. Lokacija je novog veleposlanstva u Vauxhallu te ima pogled na Temzu.

Novo američko čudo od veleposlanstva nema vidljive zidove i kompletno je obloženo staklenom površinom, što je dizajner james Timberlake obrazložio naglašavanjem “transparentnosti, otvorenosti i jednakosti”. Možda je tim osobinama zračio Obama, no Trump se nije prepoznao u njima i otkazao je posjet Londonu te rezanje vrpce 16. siječnja prilikom otvaranja tog veleposlanstva.

Timberlake je istaknuo kako su mu inspiracija za dizajn bili europski dvorci, a oko čitavog zdanja napravljen je i vodeni okop. Neki od britanskih političara zdanje nazivaju i “šećernom kockom”, prenosi Business Insider.

Svrha opkopa, koji ima vodopade i duboke jarke, jest zaustavljanje vozila-bombi, a okruženo je i 12,5 centimetara debelim zaštitnim zidom.

Arhitektonska je ekstravagancija i samoodrživa – proizvodi više energije nego što troši, jer je krov zgrade prekriven solarnim panelima, dok je bijeli dio vanjskog izgleda zgrade zapravo plastični polimer koji povećava energetsku učinkovitost.

Britanskim medijima unutrašnjost veleposlanstva je zapanjujuća. Veleposlanstvo ima desetak prekrasnih vrtova, uključujući i vrt Canyonlands, koji predstavlja američki Grand Canyon.

Facebook Komentari