Josipović: Arbitraža je sadržavala skriveni kod – Kovač: Hrvatska i Slovenija se trebaju ugledati na Njemačku i Nizozemsku

Arbitražni spor sa Slovenijom i dalje je jedna od glavnih tema u Hrvatskoj i Sloveniji. Slovenski mediji prenose kako će do kraja siječnja predsjednik Europske komisije Juncker na razgovore u Bruxelles pozvati premijere Slovenije i Hrvatske – Miru Cerara i Andreja Plenkovića.

Juncker je, nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Pahorom, ponudio pomoć Komisije u rješavanju ovog spora, no čelnik slovenske oporbe Janez Janša smatra kako će europsko posredovanje ići na ruku Hrvatskoj.

O ovoj temi kao i odnosima s ostalim susjednim zemljama u emisiji HRT-a Studio 4 govorili su Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike i čelnik stranke Naprijed Hrvatska te Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Kovač je govorio o svojem prijedlogu da se Hrvatska i Slovenija ugledaju na Njemačku i Nizozemsku u zaljevu Dollart gdje nisu utvrdile granicu, ali su se međusobno dogovorile o njegovu ekonomskom korištenju te režimu plovidbe pred obalama obiju država i to ne smeta njihovoj živoj suradnji ni općim odnosima.

O toj mogućnosti govorio sam već prije dvije godine. Imamo situaciju koja je zamršena – Slovenija inzistira na odluci o arbitraži, a za Hrvatsku to ne vrijedi. Vrlo će teško biti postići rješenje o granici. Na primjeru Dollarta imamo višestoljetni sukob o granici na moru, a imaju sporazum koji su postigli prije tri godine. Dogovorili su prava korištenja zaljeva, dogovorili se zajedničko upravljanje prometom, korištenje kablova i drugo, objasnio je Kovač.

Bio sam protiv arbitraže i glasovao protiv nje u Saboru jer je ona sadržavala skriveni kod koji je govorio kako treba presuditi u korist Slovenije. Arbitražna odluka kakva je donesena nije iskoristila tu odredbu, no ono sve što se dogodilo s arbitražnim sporazumom dovelo je do odluke Sabora o nepriznavanju arbitraže, rekao je Josipović.

O graničnom sporu moramo znati da prije svega s pravnog aspekta postoje različiti kriteriji određivanja granice. Interesi i želje mogu biti potpuno nekompatibilni, kako je to sada u Sloveniji. Ovakav prijedlog o rješenju poput zaljeva Dollarta trebao je doći prije, a sad kad postoji arbitražna odluka to će biti teško. Trebat će mnogo državništva i mudrosti da se izađe iz ove situacije. Ako bi se dogovorio ovakav model, to bi bilo dobro. No moramo misliti i o granicama s drugim državama – Srbijom, BiH, Crnom Gorom, smatra.
Sad je najvažnije da se ne dogodi neko zlo u uzavreloj atmosferi. Zato Vlada mora biti veoma oprezna, upozorio je Josipović.

Slovenija, koja se cijelo vrijeme poziva na međunarodno pravo, to je isto međunarodno pravo prekršila time što je pokušala Hrvatsku prevariti i utjecati nelegalnim sredstvima na arbitražni proces, izjavio je Kovač.

Facebook Komentari