Dok se političari prepucavaju, Plitvicama teče Dreck river

U sjeni slučaja vezanog za imenovanje novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera – tom najpoznatijem hrvatskom prirodnom biseru – prijeti ekološka katastrofa.

Divlja apartmanizacija – uzrokovala je golemu štetu. Dok se politika bavila kadroviranjem, a deseci milijuna plitvičkih kuna trošili su se na donacije, u tišini se događala nekontrolirana izgradnja bez potrebne infrastrukture.

Dok se političari prepucavaju – budućnost Nacionalnog parka je – upitna. Na posljedice su prvi prosvjedom u lipnju upozorili branitelji. Jezera se uništavaju otpadnim vodama, fekalijama, kemijskim sredstvima – pokazuje analiza vode. Plitvice mještani ironično nazivaju – 17. jezero preplavljeno fekalijama. Područje su snimili i iz zraka i utvrdili šest mjesta na kojima se izlijevaju otpadne vode. Usporedbom snimaka iz 1965. i onih danas vidjelo se još nešto – kako se radilo i gradilo.

Država mora jasno odrediti što želi. Na potezu su pravna država, ali i novi ravnatelj Parka – Ličanin Tomislav Kovačević oko čijeg su se imenovanja nedavno lomila stranačka koplja, piše HRT.

VIDEO MOST-ovac Miro Bulj posjetio rupu iz koje izlazi zatrovana voda: Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice

Facebook Komentari