Retro trend: Izvorni kod Appleovog Lisa OS-a uskoro će biti dostupan javnosti

Kakva će biti 2018., što nam donosi tehnološka godina koju smo upravo danas otvorili? Nadamo se i vjerujemo kako će biti sjajna, jer prema najavama, mogli bismo svjedočiti nekim doista revolucionarnim konceptima, ali ovoga puta nećemo se baviti novitetima, nego – raritetima. Jer, ova godina mogla bi donijeti dašak računalne povijesti u novom ruhu, uostalom posljednjih mjeseci, pa zapravo čak i cijele 2017. retro stil je i te kako podizao vlastitu i popularnost nekih davno zaboravljenih tehnoloških inovacija.

Jedno od mitskih računala i pripadajućih operativnih sustava, legendarna Appleova Lisa, mogla bi oživjeti ove godine! Vijest stiže iz američkog Computer History Museuma, čiji je kustos Al Kossow najavio kako je izvorni kod Appleovog prvog operativnog sustava s pripadajućim grafičkim sučeljem potpuno funkcionalni i nakon što Apple odobri objavu, mogli bi i trebali biti dostupni javnosti tijekom ove godine! Kada, nije točno precizirano, ali to i nije toliko bitno, ono što je najvažnije jest upravo činjenica kako će Appleov legendarni OS biti dostupan zajedno s izvornim kodom. o

Istina, Lisa OS i do sada je bilo moguće pokretati na raznim emulatorima, no ovdje se radi o originalnom izvornom kodu koji je, ponavljamo, dio računalne povijesti. Iako je Lisa doživjela debakl, iako je koštala 10.000 američkih dolara te davne 1983., iako nikada nije postala ono što je trebala biti prema pokojnom Steveu Jobsu, ipak je zauzela mjesto u povijesti. Jer, Lisa OS je imao grafičko sučelje, podršku za korištenje miša i prvi ozbiljni datotečni sustav, koji je bio preteča macOS operativnog sustava kakav danas poznajemo ali i brojnih drugih.

Appleova, zapravo bolje rečeno Jobsova Lisa, koja je ime dobila po njegovoj najstarijoj kćerki, jedan je od temelja korištenja računala i grafičkog korisničkog sučelja kakvo imamo danas. I stoga jedva čekamo da se predstavi izvorni kod…, piše Zimo.

Facebook Komentari