Interna je istraga trajala 29 dana i onda je zaključeno: Nema propusta u pravnom okviru i poštivanju procedura

Sigurnosne procedure Haaškog suda i UN-ovog pritvora poštivane su i u njima nema propusta – glavni je to zaključak interne istrage koju je zajedno sa ekspertima proveo sudac Hassan B. Jallow, bivši tužitelj suda za Ruandu i Mehanizma.

No kako je otrov došao do Slobodana Praljka – nije otkriveno. Stručnjaci nisu iznenađeni ovakvim rezultatima istrage.

Interna je istraga trajala 29 dana. Između ostalog, pregledani su propisi i procedure. Razgovaralo se s 23 djelatnika, analizirala snimka iz pritvora. I onda je zaključeno: nema propusta u pravnom okviru i poštivanju procedura.

Drugim riječima, svi su djelatnici poštivali sve procedure. Ipak, revizija je naložila mjere poboljšanja u osobnim pregledima, pregledima ćelija te umjesto uživo – sliku iz sudnice prenositi s pola sata odgode.

Smrtonosna dozna kalijevog cijanida koji može biti prah i rastopljen u vodi je između 200 i 300 miligrama što je jedna tableta. Interna je istraga zaključila da bez infromacije da ga Praljak ima djelatnici UN-ovog pritvora ili Haškog suda nisu mogli naći.

“Međutim, čak i da su takve informacije bile dostupne, priroda i količina otrova bile su takve da je lako mogao ostati neotkriven čak i najstrožim pretraživanjem ljudi, ćelija i drugih područja. Njegova mala veličina, ograničenja u pravilima o strogom pretraživanju i priroda opreme za pretraživanje u UN-ovom zatvoru i na Sudu pridonijeli su tome da je bilo teško otkriti otrov”, stoji u rješenju istrage.

Intenzivniji pregledi koji uključuju skidanje zbog dostojanstva provode se samo u iznimnim situacijama, a da je takva, zaključuje istraga, djelatnici nisu znali. A oni koji godinama prate rad Suda, nisu iznenađeni rezultatima interne istrage.

U tijeku je još jedna istraga, ona istraga nizozemskih vlasti, koja bi možda mogla na neki način objasniti prvo otkud otrov, i što se zapravo dogodilo, gdje je otišlo po zlu, piše N1.

Facebook Komentari