Prvi put u povijesti jedna je stranka prestigla SDP u 8. izbornoj jedinici, tamo gdje Berlinski zid još nije pao

Crobarometrova anketa koju je objavila Nova TV pokazala je veliki pad podrške SDP-u na nacionalnoj razini, a Novi list dobio je podatke po izbornim jedinicama koji su pokazali da je SDP u toj anketi više nego drastično pao čak i u Rijeci i Istri.

Na nacionalnoj razini SDP je pao na 18,9 posto, podaci su Crobarometra koje je objavila Nova TV, a Novi list došao je do podataka je da u Rijeci i Istri, odnosno u 8. izbornoj jedinici prvi put u povijesti neka stranka sustigla SDP. Radi se o stranci Živi zid koji je u prosincu 2017. u 8. jedinici dobio podršku 20 posto anketiranih građana, dok je SDP na 19 posto, dakle svega 0,1 posto više nego na državnoj razini, piše Novi list.

Oduvijek su Rijeka i 8. jedinica baza i uporište SDP-a, a sada se pokazalo da je razočaranje građana radom socijaldemokrata zahvatilo čak i tu regiju. Riječ je o istraživanju koje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Dakle, ona nije rađena za 8. jedinicu, nego su njeni podaci analizirani po jedinicama. Pao je i HDZ na 11 posto, Most je na 6 posto, a neodlučnih je 11 posto.

Prema ovoj anketi, najviše glasova osvaja kategorija ”ostali” – sa 33 posto, što se očito velikim dijelom odnosi na birače IDS-a u Istri, ali kako se ova anketa radi na nacionalnoj razini, onda je IDS kao stranka koja u Hrvatskoj osvaja manje od 5 posto svrstana u kategoriju ”ostalih stranaka”.

Kad se ovi rezultati usporede s prethodnim godinama, studenim 2015. i studenim 2016. godine, vidi se rast kategorije ”ostalih stranaka” – prije dvije godine ”ostali” su bili na 21 posto, a godinu kasnije na 22 posto, dok su sada na 33 posto. To znači da SDP-u glasove nije ukrao samo Živi zid, koji generalno raste na svim razinama, nego očito i IDS, a to je uostalom bilo vidljivo već i na izborima prethodnih godina gdje je IDS išao samostalno, te zamalo dobio četiri mjesta u Saboru, dakle više od svog uobičajenog prosjeka.

Usporedbe radi, 2015. godine SDP je u 8. jedinici imao podršku 37 posto birača, HDZ je bio na 13 posto, Živi zid na osam posto, a tada je u naponu snage bio Most sa 17 posto.

Godine 2016. SDP je i dalje bio na solidnih 32,8 posto, HDZ je s Andrejem Plenkovićem bio porastao na 18,9 posto, Most je bio treći sa 12,1 posto, dok je Živi zid bio na 7,1 posto.

Da je ta anketa bila vjerodostojna, pokazuje i tadašnji rezultat izbora kad je Živi zid bio dobio jednog zastupnika u 8. jedinici – Marina Škibolu, a Most čak dva, te je i HDZ zabilježio bolji rezultat nego ranije.

Što se Živog zida tiče, Škibola je u međuvremenu napustio stranku i zapravo praktički se i ne zna tko tu stranku vodi u Rijeci i PGŽ-u, ali to nije prepreka da ta stranka u ovom trenutku u 8. jedinici ne dobije veće povjerenje birača nego SDP. Naravno, ako su podaci dovoljno reprezentativni.

Potpredsjednik stranke i šef županijskog SDP-a Zlatko Komadina dovodi u pitanje reprezentativnost ankete i kaže da se ne želi osvrtati na nešto tako paušalno. Smatra da su jedino egzaktno istraživanje su izbori.

Facebook Komentari