Apple priznao: Da, nadogradnjom softvera usporavamo starije modele

Nakon što je ovog tjedna na mreži objavljen članak o tome kako Apple namjerno usporava starije modele svojih pametnih telefona, jučer su se oglasili i iz ove kompanije i priznali kako zaista u nekim slučajevima usporavaju telefone te su objasnili zašto. Naravno, nije u pitanju nikakva teorija zavjere kako Apple usporava starije telefone samo kako bi korisnici kupili nove modele, o čemu su neki govorili na internetu, već na ovaj način žele zaštititi iPhone od neočekivanog gašenja i oštećenja.

Iz ove kompanije kažu kako se sa starenjem litij-ionske baterije javljaju problemi pri slabijoj napunjenosti i hladnom vremenu, zbog čega se telefoni mogu neočekivano ugasiti iako postotak napunjenosti baterije nije niti blizu nule. Zbog toga je ova kompanije prošle godine objavila softversku nadogradnju s kojom žele spriječiti problem naglog gašenja, a taj problem riješili su usporavanjem rada telefona. Iako procesori u starijim modelima imaju mogućnost ostvariti velike brzine kako bi telefon brže radio, starije baterije jednostavno ne mogu izdržati njihovu procesorsku snagu, zbog čega se telefoni gase. Ovakve situacije mogu dovesti čak i do oštećenja internih komponenata telefona tako da su se u Appleu odlučili za nepopularnu, ali sigurniju opciju usporavanja telefona kako bi spriječili potencijalno velike probleme.

Prvo su prošle godine sa softverskom nadogradnjom iOS-a 10.2.1 usporili iPhone 6, 6S i SE, da bi naknadno s novom nadogradnjom 11.2 usporili i iPhone sedmice – na Cnetu kažu kako slične poteze iz Applea možemo očekivati i u budućnosti, odnosno u slučaju malog postotka napunjenosti baterije ili hladnog vremena, telefoni sa starijim baterijama će usporiti.

Novinari The Vergea ne vide problem u činjenici što Apple usporava telefone kako bi ih zaštitio, no prema njima problem je u tome što iz ove kompanije nitko korisnicima nije objasnio da će nadogradnjom softvera njihovi telefoni usporiti s radom. Također, iz Cookove kompanije mogli su korisnicima objasniti i kako se ovaj problem može riješiti s novom baterijom – iako promjena baterije na iPhoneu nije jednostavna niti jeftina, s njom bi telefon ponovno brzo radio i ne i bilo potrebe za kupovinom novog uređaja.

Imate li vi starije modele Appleovih telefona i jeste li imali ovakvih problema s usporavanjem baterije?

Izvor: Cnet

Facebook Komentari