Od Nove godine e-putovnica, prometna u stanici za tehnički, registracija auta bilo gdje u Hrvatskoj

Svi koji žele izbjeći čekanje u redovima ispred policijskih šaltera, a treba im nova putovnica, od 1. siječnja sljedeće godine moći će zahtjev za izdavanje podnijeti u elektroničkom obliku.

Nakon što su uvedene e-osobna, a zatim i e-vozačka, kao novu uslugu Ministarstvo unutarnjih poslova uvodi i e-putovnicu.

Preduvjet za izdavanje jest prijava u sustavu e-građanin te posjedovanje elektroničke osobne iskaznice koja sadrži kvalificirani potpisni certifikat.

E-putovnica moći će se izdati u redovnom postupku, što podrazumijeva rok izrade od 30 dana, uz cijenu od 355 kuna (320 za izradu i 35 za upravnu pristojbu). Skenirane potvrde o uplati prilažu se zahtjevu. Podnositelji zahtjeva putnu će ispravu moći podići u policiji, a omogućena je i dostava na kućnu adresu, što se plaća 30 kuna, piše Večernji list.

Uz elektroničku putovnicu, građani će od Nove godine moći prometne dozvole ovjeravati u stanicama za tehnički pregled, a tamo će se i odjavljivati vozila. Novost je i da će automobili moći registrirati izvan mjesta stanovanja, ali registarska oznaka će i dalje biti ona grada u kojemu vlasnik ima prijavljeno mjesta prebivališta ili boravka.

Facebook Komentari