Dražen Tomić: Facebook kao privatna tvrtka može raditi što želi

Korisnici sami odlučuju što će objaviti i moraju znati na što su pristali onoga trenutka kada su potpisali ugovor s Facebookom, a potpisali su ga kada su se prvi puta ulogirali na facebook. Sve ono što dalje rade, rade prema tom ugovoru, rekao je u Studiju 4 glavni urednik portala ICT Business.info Dražen Tomić.

Nakon izricanja presude bosansko-hercegovačkoj šestorki u Haagu i samoubojstva Slobodana Praljka krenula je lavina reakcija i na društvenim mrežama. Posljedica je da je Facebook blokirao objave koje veličaju generala Praljka. Nakon što je blokirana stranica portala Narod.hr, udruga “U ime obitelji” uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da u najkraćem roku osigura prekid cenzure koju u Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook.

Postoji automatizirani sustav koji provjerava tekst objave. Taj sustav prepoznaje određene setove riječi. U nekom trenutku je netko rekao da to objava nije dobra za Facebook, netko je odlučio da će se to brisati i nakon toga se objave brišu automatizmom., rekao je Tomić. Bilo koja osoba može prijaviti drugu osobu, njezinu objavu i objasniti zašto smatrate da je ta objava neprimjerena. ističe Tomić. Današnji informatički sustavi omogućuju prepoznavanje fotografija i onoga što je na fotografiji. U ovom slučaju sustav je mogao prepoznati sliku generala Praljka i “reći” – sve te objave brišemo. Isto tako, moglo se “reći” da svaki put kad se u tekstu spomene ime generala Praljka – to brišemo. To je važno reći, obrisane su i pozitivne i negativne poruke, objasnio je Tomić.

Na pitanje je li to cenzura, Tomić odgovara kako Facebook nije javni medij nego privatna tvrtka te zbog toga može raditi što želi. Ali, ako “gledamo” internet kao ideju onda to možemo smatrati cenzurom. Jer se jedna vrsta objava dopušta, a druga se briše.

Udruga U ime obitelji tražila je od premijera Plenkovića da osigura prekid cenzure koju u Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook. Premijer može reagirati ako to želi, ističe Tomić. No vrlo vjerojatno je da Facebook na takav zahtjev neće reagirati. Tomić napominje da se Facebook počeo boriti protiv lažnih vijesti pa postoji velika mogućnost da su te objave proglašene lažnim vijestima.

Facebook stalno mijenja način kako upravlja profilima, kako upravlja sadržajima na njima, gdje ga sprema i za što ga koristi, rekao je.

Tomić ističe i da obavještajne službe prate objave na Facebooku i da postoje posebni alati koji rade analize teksta i koje se riječi koriste.

Facebook Komentari