Novi lijek za popravljanje zubi možda će zamijeniti plombe

Zube se može potaknuti da se sami popravljaju na način koji bi mogao ukloniti potrebu za plombama, tvrde znanstvenici.
Tim u londonskom Kraljevskom koledžu pokazao je kako kemikalija može potaknuti stanice u zubnoj pulpi kako bi zaliječila malene rupe u zubima miševa, prenosi BBC.

Biorazgradiva spužva natopljena je lijekom i stavljena u zubnu šupljinu, što je dovelo do “potpunog, učinkovitog i prirodnog popravka”.

Zubi imaju ograničena regenerativna svojstva. U stanju su proizvesti tanak sloj dentina, sloja ditrektno ispod cakline, ako unutrašnja pulpa postane izložena, ali nisu u stanju popraviti veću šupljinu.

Zubari obično moraju popraviti zubno truljenje ili karijes punjenjem napravljenim od metalnog amalgama ili kompozita stakla u prahu i keramike.

Takva se punjenja ili plombe često moraju zamijeniti i više puta tijekom života pacijenta, pa su znanstvenici pokušali ojačati prirodnu regenerativnu sposobnost zubi kako bi ovi mogli sami popraviti i veće šupljine.

Otkrili su kako lijek po imenu Tideglusib pojačava aktivnost matičnih stanica u zubnoj pulpi tako da su mogle popraviti šupljine promjera 0.13mm u zubima miševa.

Spužva natopljenu Tideglusibom stavljena je u šupljinu a zatim je preko svega premazan zaštitni sploj. Kako se spušva razlagala zamijenjivao ju je dentin, te se na taj način zub liječio.

Ključ je u spužvi

“Spužva je biorazgradiva, to je ključna stvar”, rekao je profesor Paul Sharpe, jedan od znanstvenika koji su radili na ovome projektu.

“Prostor koji je zauzimala spužva postane pun minerala dok se dentin regenerira tako da vam ne ostane ništa što bi se moglo ponovo pokvariti u budućnosti.”

Znanstvenici sada istražuju da li bi se isti pristup mogao koristiti i za popravljanje većih šupljina.

Profesor Sharpe kaže kako bi uskoro mogao postojati novi tretman. “Ne mislim da će se raditi o jako dugom vremenu, nadam se kako bi ovaj način liječenja mogao postati prisutan i na komercijalnom tržištu za tri do pet godina.”

Potencijalne opasnosti

Polje regenerativne medicine, koje potiče stanice na ubrzano dijeljenje kako bi popravile štetu, često stvara zabrinutost u vezi raka. Tideglusib mijenja seriju kemijskih signala u stanicama, što je primjećeno i kod nekih vrsta tumora. No lijek je već isprobavan kod pacijenata kao potencijalna terapija za demenciju.
“Lijek je već prošao sigurnosne promjene, i to u znatno većoj koncntraciji, tako da se nadam da smo pronašli pravu stvar”, rekao je profesor Sharpe, prenosi znanstveni.net.

Share This Article