Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski

Znanstvenici istražuju porijeklo bakterija pronađenih na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS), a ruski astronaut Anton Škaplerov kaže da postoji mogućnost da one ne potječu sa Zemlje.

Ruski kozmonaut Anton Škaplerov otkrio je da su na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS) pronađene bakterije čije je porijeklo još uvijek nepoznato. Potvrdio je da postoji mogućnost da bakterije ne potječu sa Zemlje.

Škaplerov, koji će u prosincu krenuti u svoju treću misiju na ISS, kaže da su znanstvenici pronašli živuće bakterije tijekom uzimanja uzoraka s površine svemirske stanice. Rekao je da se bakterije nisu nalazile na stanici tijekom njenog lansiranja. “Znači da su doletjele odnekud iz svemira i smjestile se na površinu postaje”, rekao je ruski astronaut, dodajući da se uzorci trenutno proučavaju, piše RT.

Dodao je da su neki mikroorganizmi sa Zemlje također preživjeli u vakuumu kao i na temperaturama od -150 do plus 150 stupnjeva Celzija.

Te su bakterije slučajno prenesene u svemir tijekom eksperimenata “Test” i “Biorisk”, u kojima su posebni jastučići postavljeni na površinu ISS-a na nekoliko godina, kako bi se otkrilo kako uvjeti u svemiru utječu na materijal.

Tragovi bakterija porijeklom s Madagaskara i planktona iz Barentsovog mora pronađeni su u svibnju tijekom eksperimenta “Test”. Znanstvenici objašnjavaju da su tamo dospjele uslijed fenomena ionosferskog lifta u kojem se supstance s površine Zemlje dižu u gornje slojeve atmosfere. Zbog tog otkrića ruska svemirska agencija Roskosmos, zajedno s drugim znanstvenicima, predlaže podizanje gornje granice bisfere sa sadašnjih 20 kilometara na 400 kilometara, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari