VIDEO Uber Elevate razvija električnu letjelicu koja će nuditi usluge zračnog taksija

Uber Elevate razvija električnu letjelicu koja će nuditi usluge zračnog taksija. Jedna letjelica moći će odjednom prevesti četvero ljudi na željenu destinaciju.

Uber razvija električno vozilo EVTOL s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem koje bi odjednom moglo prevesti četiri osobe na željenu destinaciju.

Točnije, riječ je o električnoj bespilotnoj letjelici, koja bi se trebala kretati brzinom od oko 322 kilometara na sat, te na taj način smanjiti gužve na cestama, stres te vrijeme potrebno za prelazak s točke A na točku B.

Letjelica se osmišljava u suradnji s inženjerom iz NASA-e u sklopu programa Uber Elevate, a u zraku bi se trebala naći već 2023. godine. Također, Uber je s NASA-om potpisao i Space Art Agreement o korištenju zračnog prometa kojemu je cilj stvoriti novi sustav kontrole zračnog prostora.

Prvi testovi napravit će se u Dallasu, a do 2020. leteći taksiji bit će testirani i u Forth Worthu te Los Angelesu koji je jedan od najzakrčenijih gradova današnjice, te vapi za rješenjem koji bi razrijedio kolonu automobila na svojim prometnicama.

EVTOL-i bi trebali polijetati i slijetati na krovove zgrada i tako spriječiti dodatne gužve na cestama.

Električne bespilotne letjelice nisu novina na svjetskom tržištu – na njima već neko vrijeme rade svi od Airbusa preko Boinga do Daimler grupe, piše punkufer.hr.

Što sve donosi program Uber Elevate, pogledajte u YouTube videu.

Facebook Komentari