Život s Vlastom: Najljepše što možete nekome pokloniti je vaše vrijeme

Piše: Vlasta Janton

Kupiti nekome poklon, koliko god on bio poseban, intiman, najljepši ili najskuplji, taj isti poklon ne može zamijeniti ili nadomjestiti ono čemu svi čeznemo, a to je vrijeme sa nama najdražom osobom.

Daleko od toga kako mi svi ne uživamo u poklonjenom, jer je i to znak da je nekome stalo do nas i da nam brižljivo i pomno bira ono za što zna da bi nas moglo usrećiti i izmamiti osmijeh na lice. Pažljivo izabran dar je također pokazatelj koliko nas netko doista poznaje i koliko nas doista sluša kada pričamo o svojim životnim strastima i radostima. Ali, postoji nešto ipak puno, puno ljepše i intimnije od svakog dara. A to je nečije vrijeme.

Darujući ti svoje vrijeme, daruje ti dio sebe, dio svog života. Postaješ njegovim dijelom, utkan u njegov životni put, utkan u njegove misli, želje, male radosti. Kada ti daruje svoje vrijeme to je nešto što ne može vratiti, nešto što želi da mu ostane u trajnoj uspomeni. Dan ima 24 sata i toliko je vremena za baviti se raznim stvarima, ali ne, on odluči od sveg tog vremena vrijeme provesti s tobom. I od toga ljepšeg dara nema. Najvrijedniji i najintimniji, najljepši i najiskreniji dar što možeš dobiti. Stoga ga cijeni, poštuj svaki trenutak koji želi provesti s tobom, jer ti time daruje sebe, jer ti time daje do znanja koliko mu značiš.

Pokloniti nekome svoje vrijeme je širok pojam, ne odnosi se samo na ljubav. Obitelj i prijatelji također s velikom radošću objeručke primaju takav dar. Što ima ljepše od ugodnog i toplog razgovora s obitelji, vama dragim ljudima, što ima ljepše od toga kada netko zna da ga s pozornošću slušaš i upijaš svaku njegovu riječ, kada netko zna da si mu važan, da ga zanima sve ono što ti s tolikom željom želi reći, kada netko zna da se baš tebi može otvoriti i podijeliti s tobom ono što mu leži na srcu. A ti mu toplim pogledom i odobravanjem daješ do znanja kako si za njega uvijek tu, kako ima tvoju podršku, čvrstu ruku.
Samo s nekim sjediti u tišini, gledajući u daljinu, daješ mu ogromnu snagu, jer u tom trenu zna da nije sam, zna da se može osloniti na tebe. Nije važno tisuću riječi ili ugodna tišina, važno je da si tu. Za nekog da si uvijek tu. Znak da za tu osobu uvijek možeš odvojiti svoje vrijeme, jer od toga većeg bogatstva nema. Badava ti zlatni dvori, najskuplji automobili, nakit i bunde, ali ako si sam nemaš ništa. Usamljenost ti je najveći neprijatelj, samoća najgori drug. Ne postoji ništa gore od toga biti sam u dvoje.

Razveselite svoje najmilije, roditelje, braću, sestre, prijatelje i pokloniti im najvrijedniji dio sebe, svoje vrijeme. Oni će to znati cijeniti. I otvoriti vam srce kao što nikome nisu, a vama će upravo to biti najdraži dar, dar da je netko odlučio vjerovati baš vama dajući vam čitavog sebe.

Facebook Komentari