VIDEO Aleksić u Saboru o presudi za kredite u švicarcima

Sjednica Hrvatskog sabora o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, počela je s dva zahtjeva za stankom.

Goran Aleksić zatražio je stanku u ime Živog zida i Snage kako bi se osvrnuo na zadnju presudu Vrhovnog suda u slučaju franak.

Aleksić je kazao da je Vrhovni sud 3. listopada ove godine u ponovljenoj reviziji prihvatio reviziju Udruge Franak, odnosno Udruge Potrošač, i vratio je postupak Franak na Visoki trgovački sud. To znači da Visoki trgovački sud mora odlučivati o poštenosti odnosno nepoštenosti valutne klauzule CHF i mora odlučivati o poštenosti ilil nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank. Aleksić je podsjetio da je 2011. godine počeo nagli rast švicarskog franka i to je otežalo situaciju dužnicima, a bilo ih je oko 120.000.

Istaknuo je da sud mora između ostalog i ispitati jesu li banke, kao stručne financijske institucije, znale da će u budućnosti rasti. To su banke ustvari znale. To je i upozoravao MMF od 2000. godine da bi švicarski franak mogao rasti u odnosu na euro, dodao je.

Facebook Komentari