Znanstvena polemika oko šupljine u piramidi: Otkrili ste šupljinu? Ma niste vi ništa otkrili, rekli smo vam

Egipatski arheolog Za-vi Havas, supervizor međunarodnog projekta za proučavanje unutrašnjosti piramida, kritizirao je objavu o postojanju ogromne šupljine u Keopsovoj piramidi, rekavši da se ne radi o “otkriću”.

Znanstvenici uključeni u projekt “ScanPyramids” u četvrtak su u okviru istraživanja otkrili šupljinu “veliku kao avion s 200 sjedišta”, u srcu Keopsove piramide koja je visoka 139, a široka 230 metara.

Havas je potvrdio da se prije dva mjeseca sastao s rukovoditeljima projekta koji su ga upoznali sa svojim zaključcima. “Rekli smo im da se ne radi o otkriću”, rekao je on.

“Piramida je puna šupljina, ali to ne znači da se radi o tajnim odajama ili da su to nova otkrića”, rekao je Havas, šef znanstvenog tima koji nadgleda projekt “ScanPyramids”.

“Znanstveni tim ne treba žuriti i koristiti promotivne izraze poput “otkrića” ili “šupljina veličine aviona”. Rad se treba nastaviti u etapama i treba razgovarati prije svake objave”, rekao je generalni tajnik vladine komisije za antikvitete.

Jedan od autora objavljene studije s japanskog sveučilišta Nagoya je rekao da “za tu šupljinu do sada nitko nije znao, odkad je piramida izgrađena prije 4.500 godina”.

Šupljinu neki znanstvenici nazivaju “velika praznina”, a ona je duga najmanje 30 metara i ima slične osobine kao velika galerija, najveća otkrivena odaja u piramidi, javlja Beta.

Znanstvenici miografijom došli do velikog otkrića u Keopsovoj piramidi

Facebook Komentari