-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Konačno neka korist od EU za hrvatske radnike, poslodavci su šoku, izglasana...

Konačno neka korist od EU za hrvatske radnike, poslodavci su šoku, izglasana direktiva

Hrvatska je, uz Veliku Britaniju i Irsku, ostala suzdržana, a Mađarska, Poljska, Letonija i Litva bile su protiv, no promjena europske direktive o izaslanim radnicima ipak je izglasana u noći s ponedjeljka na utorak na maratonskom sastanku Vijeća za zapošljavanje i socijalnu politiku EU, piše Večernji list.

– Macron je dobio sve što je htio – rekao nam je jedan izvor prisutan na tom i svim ranijim sastancima na ovu temu, koja je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu važna jer je Francuzima u kampanji obećao da će stati na kraj praksi da radnici iz drugih država EU, koji dolaze raditi u Francusku kao izaslani radnici, bivaju manje plaćeni.

Dogovor koji je izglasan predviđa da status izaslanog radnika ne može trajati dulje od 12 mjeseci, nakon čega se eventualno može produljiti za još 6 mjeseci. Nakon tih vremenskih rokova poslodavci takvih izaslanih radnika morat će im plaćati iznos veći od minimalne plaće zemlje u koju su ih poslali, što znači da će Poljak ili Hrvat koji radi kao izaslani radnik u Francuskoj ili Njemačkoj ubuduće puno više koštati svojeg poslodavca. Kako neslužbeno doznajemo od upućenog izvora, jedan od razloga zbog kojeg je Hrvatska ostala suzdržana novi je koncept koji se uvodi u direktivi, a prema kojemu i nagrade izaslanim radnicima moraju biti isplaćivane prema propisima i kolektivnim ugovorima zemlje u koju je taj radnik poslan. Drugim riječima, Hrvat kao izaslani radnik u Njemačkoj ili Švedskoj morat će od svojeg poslodavca u Hrvatskoj primati ne samo plaću u skladu s njemačkom ili švedskom, nego i božićnice, regrese, nagrade za lojalnost poslodavcu, za prekovremeni i noćni rad i sve slične nagrade koje su propisane u Njemačkoj ili Švedskoj.

Hrvatski poslodavci kritizirali su prijedlog ove direktive argumentom da će to učiniti njihove tvrtke nekonkurentnima i da će manje zapošljavati hrvatske radnike ako se direktiva promijeni. No, hrvatski sindikati zalagali su se za promjenu direktive argumentom da radnici moraju imati istu plaću za isti rad na istom mjestu, dakle da i izaslani hrvatski radnici moraju biti jednako plaćeni kao njemački ili koji drugi, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike