Asistentice zastupnika u Europskom parlamentu svoje šefove optužuju za seksualno uznemiravanje, kako je s hrvatskim asistenticama?

Asistentice zastupnika u Europskom parlamentu svoje šefove optužuju za seksualno uznemiravanje.

Hrvatski europarlamentarci komentirali su optužbe anonimnih asistentica zastupnika u Europskom parlamentu koje su svoje šefove optužili za seksualno uznemiravanje.

U razgovoru za DNEVNIK.hr, SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula poručuje kako nije čuo za takve slučajeve, ali da, ako ih je bilo, odgovorni moraju odgovarati.

“Oštro osuđujem svaki slučaj zlostavljanja, bilo da se dogodio u Europskom parlamentu, bilo u kojoj drugoj europskoj ili nekoj drugoj instituciji. Ako je itko zloupotrijebio svoju poziciju nauštrb tuđeg dostojanstva, onda za to mora odgovarati i snositi ozbiljne sankcije.

Zlostavljanje na poslu ili bilo gdje drugdje ne smije i ne može biti prihvatljivo ni u jednom obliku.

Osobe koje su doživjele bilo kakav oblik zlostavljanja na radnom mjestu i drugdje treba ohrabriti da zlostavljanje prijave policiji. Na nama ostalima jest da im pružimo podršku, a zlostavljače odstranimo s odgovornih funkcija u Europskom parlamentu u kojem većina svoju dužnost obavlja časno i odgovorno te uz neprocjenjivu pomoć članica i članova svojih timova” poručio je Picula.

Šuica: “Ne bi me čudilo…”

HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica također kaže kako nije čula za takve slučajeve, ali da je ne bi čudilo s obzirom na to da u Europskom parlamentu sjedi 751 zastupnik, a zaposleno je i 2.000 asistenata i jednako toliko stažista.

„Ja nemam takvih saznanja, ali ako su priče točne, taj koji je to počinio morao bi odgovarati ne samo kazneno, već bi se trebao suočiti i s političkim sankcijama“, kaže Šuica.

Iako sa slučajevima zlostavljanja nije upoznata, poručuje kako je čula za slučajeve mobinga.

„Unutar naših političkih grupa imam kvestore koji uvijek ako postoji neki mobing to istražuju i kažnjavaju zastupnike“, kaže Šuica i dodaje kako može reći da slučajeva zlostavljanja nije bilo u hrvatskoj delegaciji.

Iz ureda za informiranje EP-a u Zagrebu poručuju kako u parlamentu postoji savjetodavni odbor zastupnika koji se bavi pritužbama između asistenata i zastupnika.

“Odbor se na bavi isključivo seksualnim, već svim oblicima zlostavljanja na radnom mjestu. Odbor zasad nije zaprimio službene pritužbe vezano uz seksualno zlostavljanje”, poručuju.

Među optuženima i bivši ministri?

Više od deset asistentica zastupnika u Europskom parlamentu optužilo je svoje šefove za seksualno napastovanje, piše Sunday Times.

Navodno je riječ o zastupnicima starije životne dobi koji pripadaju različitim političkim opcijama, a među njima navodno ima i bivših ministara.

Asistentice koje su iznijele optužbe tvrde kako je Europski parlament „leglo kriminala“, a na sve ih je navodno potaknuo skandal s holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

“Milovao me po kosi i vratu…”

Jedna zaposlenica Europskog parlamenta za neprimjereni je kontakt optužila 60-godišnjeg zastupnika u EP-u.

„Milovao me je po kosi i vratu te se rukom spuštao sve niže i niže. Ukočila sam se od straha“, kaže zaposlenica EP-a.

Imena navodnih zlostavljača nisu objavljena jer zaposlenice strahuju kako će izgubiti posao.

Sunday Times piše kako je u posjedu SMS-a koji je bivši 71-godišnji francuski ministar zaštite okoliša i zastupnik stranke zelenih poslao 25-godišnjoj asistentici svog kolege.

“Strast, snovi i maštarije”

U poruci ju je navodno ukorio jer je odbila poziv na večeru i dodao kako želi podijeliti s njom “strast, snove i maštarije”.

„Znam da je kliše da starac zove van mladu lijepu ženu. No strahuješ li što će ljudi reći… ili možda drhtiš od slasnog, a opet uznemirujućeg iščekivanja?“ navodno piše u poruci.

Dodatno se spominje i slučaj zastupnika koji je navodno masturbirao pred mladom asistenticom, dok 24-godišnja zaposlenica tvrdi da se njemački europarlamentarac prema njoj neprimjereno ponašao.

Drugi zastupnik iz Njemačke optužen je da je dirao po stražnjici 22-godišnju pomoćnicu na radnom ručku tijekom kojeg su razgovarali o političkoj kampanji, piše dnevnik.hr.

Share This Article