PRIJENOS Grmoja: Dio medija i novinara, koji su štitili Todorića trebaju također doći pred povjerenstvo

U nastavku sjednice Sabor u petak raspravlja Godišnje izvješće o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, a rad su zastupnici “tradicionalno” započeli zahtjevima za stankom.

Međutim, Bačić je ostao ustrajan u tumačenju HDZ-ova stava da povjerenstvo treba stati s radom s obzirom na to da se čeka početak istrage.

Mostov Nikola Grmoja smatra da je sva argumentacija HDZ-a da povjerenstvo ne može raditi slomljena te je upozorio da osumnjičeni slobodno šetaju i piju kavu, a oni u Povjerenstvu ne smiju pričati o Agrokoru i raspravljati o odgovornosti politike i bivših premijera.

Most je, naime, skupio potpise i traži da se izmijeni odluka o osnivanju povjerenstva i da se s njega isključe točke kojima će se baviti DORH.

Grmoja se osvrnuo i na odgovornost dijela medija i novinara, za koje smatra da su štitili Todorića pa trebaju također doći pred povjerenstvo, nakon što se požalio na pisanje o njegovu stranačkom kolegi Miru Bulju koji je bio “spreman primiti metak” za zaštitu cetinskog kraja, a glasao je za Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske u kojoj se nalazi i elektrana Peruća.

Lovrinović: Vlada treba hitno donijeti “lex blokirani”

I dalje funkcionira mehanizam pretvaranja građana u dužničko ropstvo, upozorio je Lovrinović kazavši da je to još jedan u nizu hrvatskih pravosudnih apsurda koji proživljavaju najugroženiji hrvatski građani.

Stranka Pomijenimo Hrvatsku zalaže se stoga za rješenje da se svi dugovi koji se dulje vrijeme ne mogu vratiti moraju po skraćenom postupku otpisati. Također smatraju da je Hrvatska zrela za jednogodišnji moratorij koji odmah može započeti, traže od Vlade da hitno donese “lex blokiranih”.

Glasnović je istaknuo da je doprinos hrvatske dijaspore ogroman, ali smatra da su Hrvati izvan domovine potpuno izolirani.

Zbog aktualne političke situacije, stanku u Saboru zatražili su, između ostalih, predsjednici klubova zastupnika Mosta – Miroslav Šimić te HDZ-a Branko Bačić.

Željko Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je također stanku, i to da bi govorio o pretvaranju građana u dužničke robove, a Željko Glasnović zbog hrvatske dijaspore.

Sabor će upravo danas raspravljati Godišnje izvješće o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine.

Brojne infrastrukturne, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu, Hrvatska je lani financirala s više od 40 milijuna kuna, navodi se u Izvješću, koje podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Hrvatska se ubraja među europske zemlje s najizraženijim i najdugotrajnijim iseljavanjem i jedna je od zemalja s najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika.

Posljednjeg radnog dana u ovom tjednu, Sabor će raspraviti i prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se izmjeni zakon koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno cijepljenje, piše N1.

Facebook Komentari