Migranti traže nove putove prema zapadu: Sve više ilegalaca u Hrvatsku ulazi iz BiH

Ad

Prošli ponedjeljak bosanskohercegovačka je policija u Doboju, u blizini željezničke postaje, pronašla tri libijska državljanina. Prošli mjesec u nekoliko navrata slovenska policija je na graničnim prijelazima otkrivala ilegalne migrante u kamionima i vlakovima koji su se iz Hrvatske pokušali švercati na zapad Europe.

Ovakvi slučajevi postaju sve učestaliji pa iako je tzv. balkanska ruta prilično tvrdo zatvorena, migranti pronalaze načine da se u manjim grupama ili pojedinačno prebace preko BiH i Hrvatske na zapad. Kako je Hrvatska vrlo dobro zaštitila svoju granicu sa Srbijom, kirijumčari ljudi sada su glavninu svojeg posla prebacili preko Bosne i Hercegovine koja ima dosta poroznu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom. Naime, istočna granica BiH i Srbije nalazi se u Republici Srpskoj, a iako ju dobrim dijelom čini prirodna granica – rijeka Drina, to je još od rata bio krijumčarski put u oba smjera kojim je švercano doslovce sve što legalno ne može prijeći granicu. Od droge, duhana, oružja i ljudi, do poljoprivrednih proizvoda, kave, ukradenih automobila i goriva. Slična je situacija i s granicom BiH – Crna Gora, gdje policajci iz Trebinja i Gackog svako malo uhite nekog migranta.

Odakle dolaze

Iako je balkanska ruta zatvorena, a Turska je, za sada, zaustavila rijeku migranta koja je krenula prije dvije godine prema Europi, situacija nije tako jednostavna. Naime, procjena o 10.000 migranata u Bugarskoj zapravo je skroman broj s obzirom na to da ih se još 60.000 nalazi u Grčkoj. To ne smanjuje zabrinutost bugarske vlade da će postati zemlja u kojoj će migranti ostati zauvijek kao svojevrsna tampon-zona između Tuske i Europske unije, pa se stoga bugarska policija i ne trudi previše zaustaviti ilegalce na izlasku iz zemlje. To, naravno, ni jedna država neće priznati, ali sve se ponašaju slično. Granica se čuva da nešto ne uđe u zemlju, a ako izlazi iz zemlje, svi su spremni zažmiriti na jedno oko. U Srbiji je za sada nepoznat broj migranta, jer službene su procjene višestruko manje od stvarnog stanja i kreću se od 3000 do 10.000 ljudi.

Prema svim raspoloživim podacima Granične policije BiH i drugih relevantnih sigurnosnih agencija u Europi, jasno je da Bosna i Hercegovina nije izložena masovnom migracijskom pritisku kao što je to bila Hrvatska 2015. godine, ali je u odnosnu na prethodno razdoblje u 2017. povećan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice za čak 350 posto, a najviše takvih slučajeva veže se uz državljane Afganistana, Pakistana i Kosova.

Aktualna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje već duže vrijeme boravi veliki broj migranata “zaglavljen” na balkanskoj migracijskoj ruti, ukazuje na pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU-a koje uključuju i tranzit preko BiH.
Slučajevi evidentirani u 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU-a. A naravno, iz BiH na zapad se može samo preko Hrvatske.

Bez viza u BiH

Tako je od početka godine najviše osoba iz Afganistana koje su ilegalno pokušali ući u BiH bilo njih 77. Na drugom mjestu su državljani Pakistana i to njih 65, zatim 43 Kosovara, 40 Sirijaca, 37 Alžiraca, 33 državljanina Turske i drugi. Ukupno je u 2017. u BiH bilo 368 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a osim nabrojanih zemalja Granična policija BiH privodila je državljane Albanije, Iraka, Irana, Indije, Šri Lanke, Palestine, Bangladeša, Armenije, Maroka, Libije, Kube, Kolumbije, Makedonije, Kine, Češke i jednu osobu bez državljanstva.
Najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je izvan graničnih prijelaza u zoni odgovornosti granične policije iz Trebinja, Višegrada, Bijeljine i Izačića. Nerijetko ilegalne migrante nadležne službe u BiH pronalaze skrivene u kamionima, zatim kako bježe šumskim putevima u nadi da će se prebaciti na sljedeće odredište. Samo za 25 dana u rujnu ove godine evidentirano je 79 državljana iz zemalja visokog migracijskog rizika u ilegalnom prelasku ili pokušaju prelaska državne granice.
Posebno je zanimljiv slučaj državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni režim s BiH nastojeći nakon legalnog ulaska u BiH ilegalno nastaviti putovanje prema zemljama zapadne Europe.

BiH policija pojačala kontrolu

Tijekom kolovoza 2017. godine granična policija BiH nadležnim je tužilaštvima podnijela dva službena izvješća zbog kaznenih djela krijumčarenja ljudi. U 2017. godini otkriveno je više slučajeva krijumčarenja ljudi, a uspješni pokazatelji su i nedavno realizirane međunarodne akcije “Bosfor” i “Dardaneli”. Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore, prenose mediji u BiH.

350 posto je veći broj ilegalnih pokušaja prelaska granice Bosne i Hercegovine u 2017. u odnosu na prethodno razdoblje, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari