Veliki uspjeh liječnika iz kliničke bolnice Dubrava, spasili pacijenticu s okrenutim srcem

Veliki uspjeh liječnika iz kliničke bolnice Dubrava. Uspjeli su pacijentici s vrlo rijetkom dijagnozom – potpuno zamijenjenim srčanim komorama i srcem na desnoj strani, ugraditi mehaničku srčanu pumpu i tako joj spasiti život.

S godinama je srce 53-godišnje pacijentice toliko oslabjelo da ni transplantaciju nije mogla dočekati. Naši liječnici uspjeli su napraviti zahvat koji se nisu usudili ni njihovi kolege iz Sjedinjenih Američkih Država…

Osim što je srce na desnoj strani, problem je i taj što su komore lijeva i desna potpuno zamijenjene. Dakle, njezina desna komora opskrbljuje s krvi sistemsku cirkulaciju, dakle cijelo tijelo, a lijeva komora pluća, i velike krvne žile su obrnute, rekao je Željko Sutlić, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, KB Dubrava.

Nakon operacije, koja je trajala šest sati, pacijentici su ugradili mehaničku pumpu koja kuca umjesto srca. Spasili su joj život i, kažu, napravili most prema transplantaciji srca. Danas, samo 18 dana nakon operacije, nasmijana je i na nogama.

Velik je ovo uspjeh za cijeli kardiološki tim, iza kojeg je u ovoj godini 10 transplantacija i 7 ugradnji umjetnih srca, piše HRT.

Facebook Komentari