Turudić objasnio da nije baš jednostavno uručiti poziv u London i doći do Todorića, evo kome hitno treba predati poziv

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kaže – da će se procedura oduljiti ako se poziv Ivici Todoriću ne uspije uručiti preko člana obitelji.

“Najlakše bi bilo da se poziv uruči odraslom članu njegova domaćinstva. To predviđa Zakon o kaznenom postupku. Ako to ne uspije onda imamo veliki problem, jer je Mađarska blokirala pristup Hrvatskoj MLA konvenciji koja omogućuje da između zemalja EU-a pozivi upućuju neposredno – dakle, na adresu koju je konkretno Todorić prijavio, navodno u Londonu”, kaže Turudić.

Dodaje kako se sada to ne može raditi. “Mora se raditi po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći – klasičnom metodom preko Ministarstva pravosuđa što iziskuje šest mjeseci i više”, rekao je. Poziv se može dostaviti Todorićevoj supruzi koja je trenutno u Kulmerovim dvorima – to bi ubrzalo postupak. Todorić bi se ispitivanju morao odazvati u primjerenom roku – tjedan do dva dana, koliko on iznosi – Turudić nije siguran.

Tjeralica u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer je Hrvatska ušla u Schenganski informacijski sustav, a temeljna pretpostavka za europski uhidbani nalog je određivanje istražnog zatvora, pojasnio je Turudić.

Također “osobno smatra” kako započinjanjem kaznenog postupka tj. pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage – saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor “treba i mora zastati s radom”.

“Sudbeni postupak ima prioritet i sud je gospodar postupka. Tko će spriječiti nadobudnog saborskog zastupnika da postavi pitanje o potupku koji je u tijeku. To ne bi bilo higijenski i naštetilo bi kaznenom postupku”, rekao je Turudić, piše HRT.

Facebook Komentari