Presuda zloglasnom Kapetanu Draganu: Kriv je, 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je u Splitu osuđen proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora.

Kapetan Dragan se optužnicom tereti za ubojstvo civila u akciji jedinice “Knindže” u okolini Gline 1991. godine, za maltretiranje hrvatskih zarobljenika u lipnju i srpnju iste godine na Kninskoj tvrđavi, kao i za mučenje i ubojstvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca.

Vasiljković se ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice s hrvatskim tužiteljstvom.

Uhićen je u Perthu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

Haaški sud

Vasiljkovića se tereti za naređivanje zlostavljanja i ubijanja, kao i za protupravne napade na hrvatska mjesta. Iako je haško tužiteljstvo imalo niz dokaza protiv njega, radije ga je iskoristilo kao svjedoka insajdera protiv srbijanskog predsjednika Miloševića, budući da ga je u izjavi direktno povezao s formiranjem jedinica koje su počinile niz ratnih zločina u Hrvatskoj u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Tijekom višednevnog iskaza na Haškom sudu (ICTY) 2003.godine Vasiljković je davao oprečne iskaze. Prvo je tužiteljstvu potvrdio da je iza formiranja njegove jedinice stajala Služba državne bezbednosti Srbije, ali i da u pobuni u Hrvatskoj nije bilo ništa spontano i u rukama lokalnih pobunjenika.

„Ja vjerujem da u Krajini dok sam ja bio tamo, ne samo u Krajini nego i na ostalim bojištima, svi ljudi pod oružjem su morali biti pod zapovjedništvom – ili Službe (SDB) ili vojske ili policije. Ne prihvaćam da je mogla opstati bilo kakva jedinica koja je radila samostalno, ni Šešeljeva (Vojislav), jer sam ja bio tamo kao policajac i uspostavio sam kontrolu nad tom jedinicom.“, naveo je u iskazu kao svjedok optužbe.

Kao odgovorne za tzv.Krajinu naveo imena šefova SDB-a

Vasiljković je detaljno naveo imena šefova iz tajne policijske službe Srbije koji su stajali iza snaga na pobunjeničkom području Hrvatske. Pri tom je i potvrdio autentičnost snimke proslave Jedinice za specijalne operacije iz 1997.godine na kojoj se Miloševića izvještava o njezinom ratnom putu na prostoru Hrvatske, a kasnije i Bosne i Hercegovine.

„Kad kažete Služba državne bezbednosti (SDB) je li mislite na Službu državne bezbednosti Republike Srbije?“, upitao je tada tužitelj.

„Četiri imena, Vi ste imali tri i ja sam Vam dao još jedno. Franko Simatović, Dragan Filipović, Mile Radonjić i Jovica Stanišić. Ovo su jedina imena srpske službe koja se pojavljuju čitavog rata na prostoru Krajine.“, naveo je rukovodioce tajne policije (SDB) Srbije, a od kojih su i dvojica optuženi pred Haškim sudom (Simatović i Stanišić).

Facebook Komentari