24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Francuski satirički magazin Charlie Hebdo opet provocira s najnovijom naslovnicom

Francuski satirički magazin Charlie Hebdo opet provocira s najnovijom naslovnicom

Francuski satirički magazin Charlie Hebdo danas je, nakon najnovijih terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj, ponovo uzburkao duhove provokativnom naslovnicom na račun islama koja je ocijenjena “iznimno opasnom”, prenose francuski mediji.

U najnovijem broju tjednika, čiji su neki od zaposlenika ubijeni u islamističkom napadu 2015. godine, prikazani su ljudi kako leže na ulici u lokvi krvi nakon što ih je pregazio kombi, uz riječi “Islam, vječna religija mira”.

Kritičari tvrde da nova naslovnica vrijeđa cijelu religiju, koja ima 1,5 milijardi vjernika diljem svijeta, sugerirajući da je ona u suštini nasilna te bi mogla potaknuti islamofobiju

Vjeruje se da iza prošlotjednih napada u Barceloni i Cambrilsu, u kojima je ubijeno petnaest ljudi, a preko stotinu ih je ranjeno, stoje islamski ekstremisti marokanskog podrijetla.

Kritičari tvrde da nova naslovnica vrijeđa cijelu religiju, koja ima 1,5 milijardi vjernika diljem svijeta, sugerirajući da je ona u suštini nasilna te bi mogla potaknuti islamofobiju, prenosi francuski Le Monde.

“Rasprave i pitanja o ulozi religije, pogotovo o ulozi islama, u ovom napadima potpuno su nestali”, napisao je urednik satiričkog lista Charlie Hebdo, Laurent “Riss” Sourisseau

Međutim, urednik Charlie Hebdoa, Laurent “Riss” Sourisseau uzvraća da stručnjaci i političari izbjegavaju teška pitanja iz obzira prema umjerenim muslimanima koji poštuju zakone.

“Rasprave i pitanja o ulozi religije, pogotovo o ulozi islama, u ovom napadima potpuno su nestali”, napisao je Laurent “Riss” Sourisseau.

Lider takozvane Islamske države, Abū Bakr al-Baghdadi , također je bio predmet satire u listu Charlie Hebdo

U siječnju 2015. godine dvojica napadača, braća i pristaša terorističke organizacije Al-Qaeda, Said i Cherif Kouachi su u napadu na redakciju Charlie Hebdoa ubili dvanaest ljudi, među kojima devet novinara.

Charlie Hebdo ima podulju povijest izazivanja kontroverzi na račun svih religija. Godine 2006. islamske udruge su neuspješno pokušale spriječiti ponovno objavljivanje karikatura proroka Muhameda koje je prethodno objavio danski list Jyllands-Posten pozivajući se na zakon o sprečavanju govora mržnje. Na naslovnici je tada uz karikaturu proroka Muhameda list bio preimonovan u “Charia Hebdo”, što u prijevodu na hrvatski jezik znači Tjednik Šarija. (Theo Ljubić, Le Monde, Charlie Hebdo)

Najnovije

Još iz rubrike