Američki izaslanik i sjevernokorejski diplomat oštro su se sukobili na UN-ovoj konferenciji o razoružanju

DNR Koreja i Sjedinjene Američke Države razmijenili su na konferenciji u Ženevi optužbe da si predstavljaju vojnu prijetnju, a izaslanik Pyongyanga rekao je da nikada neće pregovarati o svojem nuklearnom arsenalu.

Rasprava pri UN-u počela je kada je američki izaslanik rekao da je američki prioritet zaštita SAD-a i njegovih saveznika od “sve veće prijetnje” sjeverne DNR Koreje. SAD je spreman upotrijebiti “sve svoje kapacitete”, kazao je.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert A. Wood rekao je pred UN-ovom Konferencijom za razoružanje da je “put za dijalog i dalje opcija” za Pyongyang, ali i naglasio kako službeni Washington ništa neće pokolebati da se brani od prijetnje DNR Koreje.

“Glavni prioritet mojeg predsjednika ostaje zaštita domovine, američkog teritorija i naših saveznika od sjevernokorejske agresije”, rekao je američki izaslanik, ambasador Robert A. Wood

“Sjevernokorejski balistički i nuklearni programi velike su prijetnje za cijeli svijet”, rekao je Robert A. Wood.

“Njezini nedavni testovi interkontinentalnih projektila još su jedan primjer njezinog opasno nepromišljenog ponašanja koje destabilizira regiju i šire”, rekao je, upozorivši kako je DNR Koreja otvoreno kazala da svojim projektilima želi gađati SAD, južnu Republiku Koreju i Japan.

“Glavni prioritet mojeg predsjednika ostaje zaštita domovine, američkog teritorija i naših saveznika od sjevernokorejske agresije”, rekao je.

“I dalje smo spremni upotrijebiti sve svoje kapacitete protiv sve veće prijetnje Sjeverne Koreje”, naglasio je Robert A. Wood, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Choi rekao je kako su mjere koje njegova zemlja poduzima da bi ojačala svoje nuklearne kapacitete za odvraćanje i razvije interkontinentalne projektile “opravdana i legitimna opcija”.

Glede zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe započete u ponedjeljak, sjevernokorejski diplomat Ju Yong Choi upozorio je: “Vojna avantura koja je u tijeku sigurno će dodati benzina na vatru i dodatno pogoršati sadašnju napetu situaciju.”

“Sve dok američka neprijateljska politika i nuklearna prijetnja budu neosporni, DNR Koreja neće nikada staviti svoju nuklearnu silu koja služi za odvraćanje i samoobranu na pregovarački stol niti imalo popustiti na putu jačanja svoje nuklearne sile”, rekao je.

Glede zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe započete u ponedjeljak, upozorio je: “Vojna avantura koja je u tijeku sigurno će dodati benzina na vatru i dodatno pogoršati sadašnju napetu situaciju.”

Na četverosatnom sastanku govorili su predstavnici dvadesetak zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Australiju, južnu Republiku Koreju i Francusku. Svi oni su također oštro kritizirali sjevernokorejski nuklearni program.  (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari