Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH, dvije osobe prijavljene zbog požara, još jedna uhićena

Ad

Iza gasitelja na šibenskom i zadarskom području teška je noć. U obrani grada Drniša od vatrene stihije noćas je sudjelovalo više stotina vatrogasaca. Stanje jutros je znatno bolje nego sinoć, vatra je zaustavljena kilometar i pol prije Drniša. Nema stradalih. Na snazi je uzbuna za sve vatrogasne postrojbe s područja Republike Hrvatske.

U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene dvije maloljetne osobe, od kojih je jedna osoba osumnjičena za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a druga za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.

U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene dvije maloljetne osobe, od kojih je jedna osoba osumnjičena za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a druga za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 21. kolovoza oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog, uporabom upaljača na otvorenom prostoru zapalio suhu travu neposredno uz željezničku prugu. Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tom prilikom ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, te željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin.

Osumnjičeni će, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku, biti predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, a o svemu će biti obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb radi svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite.

Policija je privela još jednu osobu osumnjičenu za podmetanje požara.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će u utorak tijekom prijepodneva požarišta na području Promina te se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Tehničari su cijelu noć pripremali avione za gašenje požara, priopćeno je iz MORH-a. Uz ispiranja Canadaira CL-415 od morske soli i punjenja gorivom zrakoplovni tejničari najviše su vremena posvetili poslijeletnim pregledima, povremenim 50-satnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta.

Nova vatrena linija je duga više od 6 km i riječ je o vrlo nepristupačnom terenu, borovoj šumi u brdskojm predjelu u okolici Drniša.

Na snazi je uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH. Tucaković je izvijestio kako je još uvijek aktivan požar u Vrani, Lišanima i Pristegu.

“Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trabala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen”, kazao je Tucaković, prenosi N1.

VIDEO Još jedna besana noć za vatrogasce, mobiliziraju se dodatne snage, najteže kod Drniša, Omiša i Pristega

Facebook Komentari