VIDEO Još jedna besana noć za vatrogasce, mobiliziraju se dodatne snage, najteže kod Drniša, Omiša i Pristega

Požar između Omiša i Dubca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći a gašenje otežava bura pa se mobiliziraju sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je noćas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, javlja N1.

Situacija na požaru koji se s Promine spustio prema naseljima Lišnjak i Velušić te se približava Drnišu, nije dobra, javlja Šibenski.hr.

Za sada je evakuirana 21 osoba iz Lišnjaka i Velušića, zaseoci Bibići i Raići. Dio je smješten kod rodbine, a dio u Dječji vrtić Drniš.

“U tijeku je evakuacija stanovnika iz zaseoka Đidare na desnoj strani Velušića, a da li će biti evakuirani i žitelji s lijeve strane u zaseoku Buhe, vidjet ćemo. Sve ovisi o tome u kojem smjeru će vatra krenuti. Teška je situacija i novu liniju obrane grada upravo radimo u samom predgrađu, u Varoši, rekao je za Šibenski.hr nešto prije ponoći zapovjednik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

“Trenutno je najteža situacija u Pristegu gdje je vatra došla do kuća. Na terenu je 30-ak vatrogasaca s 10-ak vozila. Svi vatrogasci smješeni su iza kuća. Pomaže i lokalno stanovništvo. Nitko još nije evakuiran. Vjerujem da ćemo obraniti kuće iako puše bura i bit će to velika bitka s vatrom”, rekao je za N1 Slavko Tucaković.

Održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Šibensko-kninske županije

Zbog požara na planini Promina večeras je u vijećnici Grada Drniša održana zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Drniša gradonačelnik Drniša Josip Begonja proglasio je veliku nesreću za područje Grada Drniša.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je na prijedlog načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije.

Na sjednici je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina. Zbog jakog vjetra i stanja vegetacije na tom području požar se širi.

Zaključak oba Stožera je da je prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića. Zatražit će se dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti, kao i iz drugih županija i to u vidu 10 šumskih vozila, 5 autocisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske radi čuvanja rubnih dijelova požarišta tijekom noći. Preventivno je izvršena djelomična evakuacija 15 osoba koji su smješteni kod rodbine, a šest osoba je evakuirano i smješteno u dječjem vrtiću u Drnišu.

Obavljaju se pripreme za eventualnu daljnju evakuaciju, osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu.

Dežurni telefon za dodatne informacije je 022/888-830.

Mole se građani da ne odlaze na požarište samoinicijativno, već da se za bilo kakvu organizaciju jave načelniku Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislavu Dželaliji na broj mobitela 098 200 950.

Moli se stanovništvo na ugroženim područjima da prate upute nadležnih službi na terenu i istih se pridržavaju.

Facebook Komentari