Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó: Put prema neovisnosti se nastavlja

Predsjednik Katalonije, Carles Puigdemont i Casamajó rekao je danas za medije kako napadi u Kataloniji neće promijeniti put prema neovisnosti te sjeveroistočne pokrajine Kraljevine Španjolske.

Vlada Katalonije je za 1. listopada ove godine najavila referendum o neovisnosti koji je prema Ustavu Kraljevine Španjolske nezakonit. “Bijedno je miješati vladine planove o neovisnosti s jučerašnjim terorističkim napadom u Barceloni te sinoćnjim u Cambrilsu”, rekao je Carles Puigdemont i Casamajó u razgovoru za španjolsku radijsku postaju Onda Cero. “Žalosno je da se ovo koristi za politiku na takvoj razini”, dodao je.

Vlada Katalonije je za 1. listopada ove godine najavila referendum o neovisnosti od Kraljevine Španjolske

Premijer Kraljevine Španjolske, konzervativac Mariano Rajoy Brey je jučer navečer doputovao u Barcelonu iz rodne sjeverne pokrajine Galicije gdje je bio na odmoru. Na konferenciji za medije pozvao je na jedinstvo Kraljevine panjolske u borbi protiv terorizma.

“Znamo da se teroriste pobjeđuje institucionalnom ujedinjenošću i policijskom suradnjom. Nikada ne zaboravimo kako je Španjolska jedan narod, ujedinjen u vrijednostima zbog kojih smo ponosni – demokraciji, slobodi i ljudskim pravima”, izjavio je Mariano Rajoy Brey jučer u Barceloni. Ondje je doputovao s potpredsjednicom vlade, zaduženom za razgovore s katalonskom vladom, te u pratnji ministra unutarnjih poslova.

Napad za kojeg je odgovornost preuzela takozvana Islamska Država dogodio se četrdeset i pet dana prije najavljenog referenduma. Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya Breya već tjednima ponavlja kako se referendum neće održati jer je suprotan Ustavu Kraljevine Španjolske koji garantira cjelovitost zemlje.

Napad za kojeg je odgovornost preuzela takozvana Islamska Država dogodio se četrdeset i pet dana prije najavljenog referenduma.

Katalonija, regija sa sedam i pol milijuna stanovnika, jedan je od najrazvijenijih dijelova Kraljevine Španjolske s rekordnim brojem turista ove godine. Stranke koje zagovaraju nezavisnost imaju većinu mjesta u regionalnom parlamentu. Danas u 12 sati su se na Trgu Katalonije, u srcu Barcelone, okupile tisuće građana odavši počast žrtvama napada. Održana je minuta šutnje a među okupljenima su španjolski kralj Felipe VI, premijer Mariano Rajoy Brey i predsjednik regije Katalonije, Carles Puigdemont i Casamajó.

Jureći kombi na ulici La Rambli ubio je jučer trinaest, a ozlijedio više od stotinu osoba dok je u noći u primorskom gradiću Cambrilsu drugi kombi ozlijedio šest prolaznika i jednog policijaca. U Cambrilsu je od strane španjolskih specijalnih snaga ubijeno pet navodnih napadača, a zasad su privedene tri osobe povezane s napadom u Barceloni. Policija traga za vozačem kombija s La Ramble.

To je najkrvaviji napad u Barceloni od 1987. godine kada je u bombaškom napadu pripisanom baskijskoj separatističkoj skupini ETA-i poginula dvadeset i jedna osoba osoba.

(Theo Ljubić, Reuters, Radio Onda Cero)

Facebook Komentari