Terorizam u Hamburgu, islamist usmrtio jednu i ozlijedio više osoba: Zapanjeni smo i pogođeni

Nakon napada u Hamburgu policija pokušava objasniti njegovu pozadinu. Policija je sinoć pretražila jedan izbjeglički centar. Osoba osumnjičena za napad je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon napada nožem u supermarketu u hamburškoj četvrti Barmbek policija i dalje vrši istragu u svim pravcima. U napadu je jedna osoba poginula, dok je šest ozlijeđeno, od kojih nekoliko teže.

Osoba osumnjičena za napad je 26- godišnjak rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Motivi napada još uvijek nisu poznati. Policija pokušava istražiti pozadinu napada. Policija je sinoć u četvrti Langenhorn pretražila jedan izbjeglički centar u kojem je živjela osumnjičena osoba. Policija nije saopštila da li je pronašla bilo kakve dokaze koji se mogu dovesti u vezu sa osumnjičenom osobom.

Gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz se jučer obratio javnosti i rekao da je potresen napadom: „Kada je riječ o napadaču se očito radi o osobi koja je zatražila zaštitu kod nas u Njemačkoj i koja je kasnije protiv nas iskazala svoju mržnju”.
„Očito se radi o strancu koji nije mogao biti prisilno vraćen jer nije imao lične dokumente. To nam pokazuje da što prije moramo ukloniti pravne i praktične prepreke prisilnog povratka”. Scholz je također rekao da će policija detaljno istražiti slučaj i pokušati saznati da li je bilo još osoba uključenih u ovo kazneno djelo”, rekao je Scholz.

Nasumični napad

„Zapanjeni smo i pogođeni ovim užasnim činom”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hamburga Andy Grote. „Ovaj bijedni napad nas duboko pogađa posebno zbog toga što osumnjičena osoba potiče iz arapskih zemalja koja je u Njemačkoj potražila zaštitu. Sretan sam što je napadač odmah uhapšen i zahvaljujem se hrabrim i odlučnim stanovnicima Hamburga koji su tome dali veliki doprinos”.

Napadač je jučer poslijepodne ušao u jedan supermarket u četvrti Barmbek i neselektivno počeo napadati ljude. Nakon napada je pobjegao iz prodavaonice. Očevidci su ga pratili i pozvali policiju. Kratko nakon toga je nedaleko od mjesta događaja policija uhapsila napadača.

Napadač je, prema navodima policije, rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, još nije utvrđeno državljanstvo koje posjeduje. Prema navodima stručnjaka za terorizam Michaela Stempflea postoji selefijska veza sa napadačem. Koliko je to imalo veze sa napadom, nije poznato. List „Tagesspiegel”, pozivajući se na izvore bliske snagama sigurnosti, izvještava da je osumnjičena osoba njemačkoj policiji poznata kao islamista.

Specijalno povjerenstvo i pomoć građana

Policija je formirala specijalno povjerenstvo u kojem su i članovi povjerenstva za istraživanje ubojstava i državne sigurnosti koja je pored ostalog zadužena i za delikte koji su politički motivirani.

Glasnogovornik policije u Hamburgu Timo Zill kaže da se još ne može govoriti o motivima napada niti se može sa sigurnošću potvrditi da je napadač prilikom napada uzvikivao „Allahu ekber”. Policija je također priopćila da je poginula osoba jedan 50 godišnji muškarac. Ozlijeđene osobe su starosne dobi između 19 i 57. godina. Policija je kaže da je jedan 35 godišnjak ozlijeđen prilikom savladavanja napadača.

Policija je pozvala građane da joj pomognu u rasvjetljavanju slučaja. Na Twitteru je navedena adresa internet stranice aktivirane specijalno za ovu priliku. Građani na tu stranicu mogu postaviti fotografije ili video snimku s mjesta događaja.

„Molimo vas da na stranicu postavite samo fotografije ili video snimke koje ste vi napravili”, pozvala je policija građane.

Facebook Komentari