Obitelj švedskog diplomata koji je od nacizma spasio veliki broj Židova, tužila je rusku tajnu službu FSB!

Obitelj švedskog diplomata Raoula Wallenberga, koji je spasio tisuće mađarskih židova, čiji se trag izgubio krajem Drugog svjetskog rata, tužila je danas rusku tajnu službu (FSB) i zatražila pristup njenim arhivima, javljaju moskovski i zapadni mediji.

“Tužbu je Wallenbergova obitelj predala područnom Sudu Meščanski u Moskvi”, rekao je odvjetnik Ivan Pavlov, prenosi francuski AFP.

Obitelj Wallenberg traži od FSB-a, bivšeg KGB-a, da im omogući pristup originalnim dokumentima sovjetskih tajnih službi o švedskom diplomatu, precizirao je.

Raoul Wallenber spasio je između desetak tisuća do oko sto tisuća Židova u Mađarskoj pod nacističkom okupacijom, tijekom kasnijih razdoblja Drugog svjetskog rata

Obitelj Raoula Wallenberga se više puta uzalud obratila FSB-u i tražila pristup arhivima naslijeđenim od komunističkog Sovjetskog Saveza, nakon čega su primili nepotpune dokumente.

Odvjetnik je naglasio da ta afera predstavlja ne samo mogućnost “obnove sjećanja na iznimnu osobu, već i korake u borbi protiv nedostupnosti arhiva ruskog FSB-a”.

Raoul Wallenberg služio je kao posebni izaslanik Kraljevine Švedske u Budimpešti između srpnja i prosinca 1944. godine te je koristio svoj položaj, kako bi spašavao Židove dajući im švedsko državljanstvo i putovnice, koje su ih štitile od nacističkog progona

Raoul Wallenberg je kao diplomat Kraljevine Švedske stigao je u srpnju 1944. godine u Budimpeštu koju je okupirala nacistička Njemačka.

Spasio je jako velik broj Židova. Vjeruje se, da se broj kreće između desetak tisuća do oko 100 tisuća Židova u Mađarskoj pod nacističkom okupacijom, tijekom kasnijih razdoblja Drugog svjetskog rata. Dok je služio kao posebni izaslanik Kraljevine Švedske u Budimpešti između srpnja i prosinca 1944. godine, koristio je svoj položaj, kako bi spašavao Židove dajući im švedsko državljanstvo i putovnice, koje su ih štitile od nacističkog progona. Židove je primao u područja pod švedskom zaštitom i prebacivao ih na sigurno spasivši tako veliki broj Židova.

SAD je objavio poštansku marku njemu u čast 1997. , a Australija je isto učinila 14. rujna 2010. godine

Komunistička Crvena armija je zauzela Budimpeštu od nacista početkom 1945. godine. Dana 17. siječnja 1945. godine, Wallenberga su sovjetski vojnici uhitili i zatvorili, zbog sumnje za špijunažu, a kasnije je nestao. Prema službenom sovjetskom izvješću umro je, navodno od srčanog udara 17. srpnja 1947. godine, u zatvoru Lubjanka u Moskvi, gdje je bilo sjedište sovjetske zloglasne tajne službe KGB (čiji je djelatnik bio i sadašnji predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin) poznate, između ostalog i po svirepom mučenju zatvorenika. Motivi iza Wallenbergova uhićenja i zatvaranja zajedno s pitanjima o okolnostima njegove smrti i njegove navodne veze s američkim tajnim službama ostali su nerazjašnjeni do danas. Bilo je mnogo neprovjerenih dojava, da je viđen u raznim dijelovima nekadašnjeg SSSR-a mnogo godina nakon službene objave smrti, ali se ne zna je li živ ili mrtav te mu se od tada gubi svaki trag.

Zbog svojih hrabrih akcija u ime mađarskih Židova, Raoul Wallenberg dobio je brojne počasti u desetljećima nakon njegove pretpostavljene smrti. Godine 1981. , američki kongresmen Thomas Peter Lantos, rođen u Budimpešti kao Lantos Tamás Péter, i sam jedan od onih koje je spasio Wallenberg, predložio je, da se Raoul Wallenberg proglasi počasnim građaninom Sjedinjenih Američkih Država, što se i dogodilo i tako je postao jedan od nekolicine u povijesti kojima je dana ta čast. On je također proglašen i počasnim građaninom Kanade, Mađarske i Države Izrael.

Ruska, navodno službena verzija smrti Raoula Wallenberga i dalje izaziva sumnje, posebice među zapadnim i nekim ruskim povjesničarima, koji drže da je pogubljen od strane KGB-a čiji je djelatnik bio i sadašnji ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin

Dobio je titulu Pravednika među narodima. Diljem svijeta postavljeni su spomenici njemu u čast. Mnoge ulice širomsvijeta nose njegovo ime. Pod njegovim imenom dodjeluje se godišnja nagrada za hrabre i požrtvovne ljude. SAD je objavio poštansku marku njemu u čast 1997. , a Australija je isto učinila 14. rujna 2010. godine.

Ruska, navodno službena verzija smrti Raoula Wallenberga i dalje izaziva sumnje, posebice među zapadnim i nekim ruskim povjesničarima, koji drže da je pogubljen od strane KGB-a,

Obitelj Raoula Wallenberga se već više desetaka godina bori kako bi saznala okolnosti njegova uhićenja i smrti te je u skladu s tim odlučila tužiti ruske tajne službe. Ruski i svjetski mediji već su najavili kako će aktivno pratiti taj sudski slučaj. (Theo Ljubić, AFP)

Facebook Komentari