Plenković izvijestio da analiziraju presudu Suda EU oko migranata, evo što će to značiti za Hrvatsku

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je još jednom iskazao sućut obitelji četvrtog hrvatskog predsjednika Vlade, Hrvoja Šarinića.

“Želim se osvrnuti i na činjenicu da smo prošlog petka potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ja obišli pilote naših kanadera u bazi u Zemuniku. Odali smo priznanje pilotima, tehničarima, pripadnicima vojske, svima koji su ovog ljeta intervenirali zbog niza požar. Još jednom im se ovoga puta zahvaljujem”, kazao je Plenković.

“Želim se osvrnuti na presudu koju je jučer donio Sud EU-a. Nadležna ministarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, su dobila zadaću da detaljno analiziraju presude. Krive su interpretacije da je ovo presuda protiv Hrvatske, već je riječ o očitovanju Suda na inicijativu slovenskog i austrijskog pravosuđa. Ocjenjujemo da ne postoji bojazan da će presude rezultirati vraćanjem većeg broja migranata. Nakon detaljne analize očitovat će se nadležna ministarstva”, dodao je.

Prva točka dnevnog reda je Prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020. ‘Dobro je u ovim smjernicama je to da se u ovoj godini očekuje 1,3 posto proračunskog deficita iako smo očekivali 1,6. Za 2018. godinu je ambicija da proračunski deficiti bude 0,8 posto, a rast BDP-a 2,8 posto’.

”223 i pol milijuna kuna Vlada će izdvojiti za demografsku revitalizaciju. Za umirovljenike će biti izdvojeno 1,35 milijuna kuna. Porast mirovina od 2,1 posto se očekuje tijekom 2018. godine. U zdravstvo dajemo pola milijarde kuna, za HZZO.

‘Iskorak koji radimo je i za Ministarstvo obrane. U 2018. očekuje se prvi dio troškova za nabavu zrakoplova. Potvrđujemo da smo odlučni u namjeru da osiguramo sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva’, rekao je premijer.

Facebook Komentari