Organizacije iz Hrvatske pisale Predsjednici RH: Zovite u Poljsku i spriječite odlazak u autoritarni režim

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Kuća ljudskih prava uputili su otvoreno pismo predsjednici Republike, Kolindi Grabar Kitarović.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) koja okuplja 32 organizacije civilnog društva aktivne u području međunarodne razvojne suradnje i Kuća ljudskih prava Zagreb, ovim Vas putem pozivaju da iskoristite svoj autoritet i uspostavljene bliske vanjskopolitičke odnose s predsjednikom Republike Poljske, gospodinom Dudom i u okviru svojih mogućnosti, poduzmete korake koji će spriječiti odlazak Poljske u autoritarni režim.

Naime, kao što sigurno pratite, poljski parlament u zadnjih godinu i pol dana usvojio je niz anti-demokratskih zakona kojima derogira demokraciju u Poljskoj. Naše kolegice i kolege iz Poljske zamolili su nas da danas pošaljemo pismo predsjedniku Poljske (koje je u prilogu).

Najnoviji slučaj derogacije demokracije u Poljskoj je jučerašnje usvajanje zakona u poljskom parlamentu kojim se pod političku kontrolu vladajuće stranke u potpunosti stavlja Vrhovni sud Poljske. Ranije je derogiran Ustavni sud Poljske, a svakodnevno primamo izvješća od naših suradnika/ca iz Poljske o napadima na slobodu medija, civilno društvo i posebno o napadima na ljudska prava žena.

Kao što znate, zbog svega navedenog, Europska komisija razmatra aktivirati prema Poljskoj do sada nikada upotrebljene sankcije – gubitak prava glasa Poljske u Europskom vijeću.

Svjesni smo da je Poljska važna saveznica Hrvatske u vanjskoj politici. Ipak, vjerujem da se slažemo da hrvatska vanjska politika osim pragmatičnih ekonomskih interesa mora imati i jasne kriterije poštivanja ljudskih prava i demokracije. Ako krenemo motivirani dominantno ekonomskim interesima surađivati s Vladama koje krše ljudska prava i zatiru demokraciju, to će nam se na duge staze vratiti kao bumerang.

Dužnost RH u međunarodnim odnosima ne može biti samo sebično stjecanje vlastitog prosperiteta, nego i osiguranje da vladavina prava i zaštita ljudskih prava vladaju u zemljama partnericama RH.

Molimo Vas da nas izvijestite koje ste korake poduzeli kako bi pomogli poljskom narodu da nastavi živjeti u demokratskom društvu koje poštuje trodiobu vlasti, neovisnost civilnog društva, ljudska prava i slobodu medija”, stoji u otvorenom pismu predsjednici.

Share This Article