1.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Danas započinje prvi krug pregovora o BREXIT-u između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske...

Danas započinje prvi krug pregovora o BREXIT-u između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije

Pregovarači iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i oni iz Europske unije, zaduženi za pregovore o Brexitu, sastali su se danas u Bruxellesu, objavivši da su spremni “prionuti poslu” u prvom krugu konkretnih pregovora o uvjetima britanskog izlaska iz Europske unije. Nadalje, viši vladini dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva uvjerili su se u potrebu postupnog izlaska iz Europske unije kako bi se zaštitilo gospodarstvo Velike Britanije, rekao je jučer britanski ministar financija Philip Anthony Hammond.

Britanski ministar za Brexit, David Michael Davis stigao je na prvi cjeloviti krug pregovora, a dužnosnici EU-a nadaju se da vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja će sada iznijeti precizne prijedloge o nekoliko važnih pitanja, ima namjeru požuriti kada se radi o postizanju dogovora prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU-a 2019. godine, javlja britanski Reuters.

“Dobro smo počeli prošli mjesec, ali sada ulazimo u bit stvari”, rekao je britanski tajnik za Brexit David Michael Davis novinarima kad ga je u Europskoj komisiji u Bruxellesu pozdravio pregovarač EU-a Michel Bernard Barnier.

EU pregovarač Michel Bernard Barnier je rekao da će medije izvijestiti u četvrtak nakon što njihovi pregovarački timovi provedu četiri dana u razmatranju cijeloga raspona važnih pitanja, dok o daljnjem obraćannju medijima britanski pregovarač za Brexit, David Michael Davis zasad mudro šuti

“Za nas je iznimno važno da sada ostvarimo dobar napredak”, dodao je David Michael Davis, koji je prije mjesec dana održao i prvi službeni dan pregovora na kojem je utvrđena njihova agenda, godinu dana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU.

EU pregovarač za Brexit, Michel Bernard Barnier je rekao novinarima: “Sada ćemo uroniti u samu srž stvari. Moramo razmotriti i usporediti svoje pozicije kako bi postigli dobar napredak”.

Obojica pregovarača odbila su daljnje komentare, no Michel Bernard Barnier je rekao da će medije izvijestiti u četvrtak nakon što njihovi pregovarački timovi provedu četiri dana u razmatranju cijeloga raspona važnih pitanja, dok o daljnjem obraćannju medijima britanski pregovarač za Brexit, David Michael Davis zasad mudro šuti.  (Theo Ljubić, Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike