Zajednička sjednica njemačke i francuske Vlade s naglaskom na borbu protiv tzv. Islamske države

Vlade SR Njemačke i Francuske Republike održat će tijekom dana zajedničku sjednicu u Parizu, kojom će predsjedati francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron i njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, javljaju europski mediji.

Održavanje zajedničke sjednice, koja će se odvijati tijekom ručka u Elizejskoj palači, simbolično pokazuje blisku suradnju dviju zemalja koje su u središtu politike Europske unije.

Prethodit će joj sastanak Njemačko – francuskog obrambenog i sigurnosnog vijeća, koji uključuje dvoje čelnika te njihove ministre vanjskih i unutarnjih poslova, obrane i razvitka.

Kako su obje zemlje, i Francuska Republika i Savezna Republika Njemačka, pretrpjele u posljednje dvije godine žestoke i smrtonosne terorističke napade, za koje je uglavnom krivicu preuzela teroristička organizacija takozvana Islamska država, očekuje se da će se sastanak usmjeriti prije svega na borbu protiv terorizma.

Izvori iz Elizejske palače navode kako se očekuje da će biti najavljeno potpisivanje sporazuma i izjava o načelima bliže europske obrambene suradnje.

U intervjuu danom uoči sastanka francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron  pozvao je Saveznu Republiku Njemačku da snažnije ulaže u Europu. “Njemačka se mora usmjeriti na jačanje javnih i privatnih investicija u Europi”, kazao je predsjednik Macron za list Ouest-France i njemačku medijsku skupinu Funke. “No, trebamo otkriti koji je scenarij pogodan u kombinaciji s gospodarskim rezonom”, dodao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Njemačka kancelarka Dorothea Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron pokreću “Alijansu za Sahel” kako bi poduprli zemlje zapadnoafričke regije u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom od takozvane Islamske države

Očekuje se da će njemačka kancelarka Dorothea Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron  pokrenuti “Alijansu za Sahel” kako bi poduprli zemlje zapadnoafričke regije u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom, prvenstveno od takozvane Islamske države.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, izabran u svibnju za predsjednika Francuske Republike, snažno je proeuropski usmjeren i već je razvio dinamične radne odnose s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel.

Francuski predsjednik već je u više navrata istaknuo kako Francuska Republika treba revitalizirati svoje gospodarstvo i srediti svoje javne financije na način koji će povratiti njezin kredibilitet unutar Europske unije  i posebice s Saveznom Republkom Njemačkom.

“Europska unija je osnovana na obećanju mira, napretka i prosperiteta. Danas trebamo viziju koja će obnoviti to obećanje”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron uoči sastanka dodavši da je “riječ o viziji Europe koja ponovno inspirira”. (Theo Ljubić, Funke, Ouest-France)

 

Facebook Komentari