Jean-Claude Juncker čeka analizu arbitražne presude, pa će zauzeti svoj stav

Ad

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je kako će do utorka pročitati odluku arbitražnog sudišta o slovensko-hrvatskoj granici i tek potom zauzeti stav o tom pitanju, piše Večernji list.

– Nažalost, predsjednik Europske komisije također je pravnik. Stoga želim pročitati odluke suda, bilo da se radi o normalnom sudu ili arbitražnom sudu, prije nego što zauzmem bilo kakav stav. Razgovarao sam prekjučer i jučer i s premijerom Estonije (Junckerov lapsus, Juncker se trenutačno nalazi u Estoniji, ali je mislio na premijera Slovenije, op.a.) i s premijerom Hrvatske. Kolegij europskih povjerenika raspravljat će o tome u utorak. Do tada ću čitati odluku, a potom mogu pričati – rekao je Juncker, upitan o slovensko-hrvatskoj arbitraži na konferenciji za novinare u Tallinnu povodom početka estonskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list u Tallinnu, Juncker očekuje da na kolegiju u utorak svoje stavove iznesu i europski povjerenici iz Hrvatske i Slovenije, Neven Mimica i Violeta Bulc. Pravnu analizu ove situacije vjerojatno će ponuditi i pravna služba Europske komisije, koja također (više nego sam Juncker) čita odluku arbitraže iz koje se Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenske strane, povukla.

Facebook Komentari