Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović podupire suca Mislava Kolakušića

Odbor za Ustav odradio je jučer razgovore s jedanaest kandidata za tri prazna mjesta na Ustavnom sudu.

Jedan od kandidata je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić koji je javnosti postao poznat zbog čestih javnih kritika zakona. Upravo njega podupire i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje Večernji list iz njoj bliskih krugova.

Predsjednica je, naime, sklona predložiti zastupnicima da izaberu baš njega jer smatra da hrvatsko pravosuđe treba nova lica koja imaju energiju i znanje te integritet koji je sustavu prijeko potreban, a te odlike prepoznaje u sucu Kolakušiću.
Ipak, predsjednica želi da njegovo imenovanje prođe uz opću podršku i bez kontroverzi, no nije sigurna da će Kolakušić dobiti podršku Sabora jer ne ide niz dlaku političko-pravnom establišmentu pa stoga još čeka s prijedlogom.

Međutim, pitanje je koliko bi se taj prijedlog poslušao, jer jedino Sabor ima ovlast birati ustavne suce, i to dvotrećinskom većinom, što znači da je za njihov izbor potreban konsenzus.

Razgovori su počeli tek na načelnoj razini i kandidati koje bi Odbor predložio Saboru još se nisu iskristalizirali. Odbor može Saboru predložiti točno tri kandidata, koliko ih se traži, ili više, a nije se jednom dogodilo da se suci nakon saslušanja i pregovora vladajućih i oporbe na kraju niti ne izaberu.

Ako se sada ipak uspiju izabrati sva tri suca, Ustavni sud bi prvi put od 2010. godine mogao raditi u punom sastavu, sa svih 13 sudaca.

Sudac Mislav Kolakušić zastupnicima je priznao da bi s javnim kritikama nastavio i ako bi ga izabrali jer vjeruje da je dužnost sudaca kritizirati određene zakone ili procese ako vidi da nanose štetu građanima.

‘Ne može se rasprava ograničavati isključivo na zatvorene krugove’, kazao je Kolakušić.

Kolakušić i na Odboru za Ustav bez dlake na jeziku: Zastupnici donose zakone u mraku i pod utjecajem interesnih skupina

Facebook Komentari