Čičak o uhićenjima zbog pisanja na internetu: Pitanje je kako će sada reagirati policija koja je produžena ruka Vlade

U Novom danu gostovao je Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a, koji se osvrnuo na promjenu imena Trga maršala Tita te učestala uhićenja zbog pisanja na Facebooku.

Na ovome kapitaliziraju oni koji su se ubacili – Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović te HDZ, a nosioci te ideje su Krug za Trg koji su upozoravali da se Trg treba zvati Kazališni trg što je apsurdno jer se Trg tako zvao na početku komunizma. Snješka Knežević je napisala elaborat u kojem objašnjava da ime treba biti Sveučilišni trg, a stav HHO-a izražen prije šest godina je bio da se tako zove, podsjetio je Čičak.

Sada kada je donesen konsenzus među strankama u Skupštini i odustao od referenduma, treba biti racionalan i razmisliti što napraviti – ovaj je Trg obilježen sveučilišnim. Struka je poslala prije desetak godina prijedlog Bandiću, podupirem ideju demokracije, ajmo na referendum kako će se zvati Trg. On je bio prisiljen na ovo jer ima ljudi u svojoj većini koji neće glasati da ostane ime Trga maršala Tita, smatra Čičak.

Osvnuo se i na učestala uhićenja zbog pisanja na Facebooku kazavši da se radi o promjeni kaznene politike, imamo novog ministra i novu intonaciju, a ovo pokazuje da Facebook nema kontrolu. Sve je to pitanje odnosa slobode i cenzure, kazao je, a na podsjetnik da Vijeće za nadzor obavještajnih službi i dalje ne radi upozorio je da Sabor već dvije godine nije zapravo konstituiran jer nema vanjske članove saborskih odbora.

Postoje i presude iz Strasbourga, a bojim se da ćemo sada krenuti i u penalizaciju ideja. Pitanje je kako će sada reagirati policija koja je produžena ruka Vlade. Očito se radi o novoj političkoj odluci na temelju utvrđenih kriterija, smatra Čičak, koji je ocijenio opasnim da ovakve stvari komentira ministar jer se ide u sferu politike.

Facebook Komentari