May obećala da će više slušati javnost kad je riječ o Brexitu

Kraljica Elizabeta Druga tradicionalno je, 63. put formalno označila početak rada britanskog parlamenta. Prema tradiciji, britasnka kraljica je u parlamentu predstavila program nove vlade.

Konzervativka Theresa May danas je obećala da će pažljivije slušati zahtjeve britanskih poslodavaca kad je riječ o izlasku zemlje iz Europske unije, predstavljajući vladin program fokusiran na Brexit, koji je manje ambiciozan jer je na izborima izgubila stabilnu većinu. May je također ispustila čvrsta obećanja u pogledu socijalne skrbi, obrazovanja i korporacija.

Dvogodišnji vladin program, poznat kao kraljičin govor, pripremili su ministri, a pročitala ga je kraljica Elizabeta II. na svečanom otvorenju sjednice parlamenta.

S obzirom na loš izborni rezultat, May je pod velikim pritiskom da postigne dogovor o manjinskoj vladi sa sjevernoirskim unionistima (DUP) s kojima pregovara već gotovo dva tjedna. DUP poručuje da ih se ne smije uzimati zdravo za gotovo i za potporu vladi traži više novca za Sjevernu Irsku, jačanje njezina gospodarstva i jamstva da neće ostati odsječena od Irske Republike.

Zastupnici će morati glasovati o ovom govoru, što se očekuje idući četvrtak, i to će biti de facto glasovanje o povjerenju.

Svečanost je bila jednostavnija nego inače i kraljica je umjesto krune nosila modri šešir. Stigla je u pratnji princa Charlesa jer je njezin suprug Filip (96) završio u bolnici s infekcijom.

Iako će ovo biti vlada koja se konzultira i sluša, jasno ističemo da ćemo provesti Brexit, surađujući s parlamentom, poslovnim krugovima, regionalnim skupštinama i drugim dionicima kako bismo osigurali glatko i uredno istupanje, kazala je.

Program predviđa prijedlog zakona o prijenosu velikog broja europskih zakona u britansko zakonodavstvo te prijedloge zakona o imigraciji, carinama i ribarstvu.

Osim Brexita, vlada je obećala da će obratiti veću pozornost na zabrinutost javnosti zbog mjera štednje, ali ne odustaje od rezanja deficita.

Share This Article