Zdravko Marić nakon prosvjeda: Zakon o koncesiji prošao dva čitanja, neće biti trećeg

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije ispred Ministarstva financija vezano za Zakon o koncesijama.

Pod paralom “Zatrubi za otoke i obalu, nek’ nas čuju i u Zagrebu” danas se duž Jadranske obale održava prosvjed inicijative “Pokret otoka”, platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?

Inicijativa “Pokret otoka” traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

Bez obzira što se kasnilo prema Europskoj komisiji, ministar Marić je naveo da se odlučilo da Zakon ide u dva čitanja. Naveo je da su ga veljači podržala 117 zastupnika, dva su bila protiv a četiri suzdržana. Nakon toga je modificiran vezano za primjedbe zbog previsokih prekršajnih odredbi, a nakon toga se išlo u drugo čitanje.

Ministar je poručio da je Zakon o koncesiji prošao dva čitanja te se u raspravama postigla visoka razina zadovoljstva oko provedene javne rasprave koja je trajala godinu i pol dana.

Na pitanje znači li to da neće biti trećeg čitanja kako traže prosvjednici na otocima i u priobalju, odgovorio je: “Apsolutno nema potrebe za novim čitanjem. Godinu i pol dana je Zakon na ovaj ili onaj način u javnoj raspravi. Mogu reći vrlo odgovorno, iz perspektive Ministarstva financija i uime kolega koji su radili na problematici koncesija tj. pravnog okvira zakona, da smo postigli jako visoku razinu zadovoljstva oko rasprave i usglašavanja, ne samo među resorima državne uprave već i šire.”

Naveo je da su komentari na Zakon u javnoj raspravi koja se provela početkom 2016. bili mahom pozitivni, pogotovo oni koji su dolazili iz DORH-a, Ministarstva uprave i Hrvatske udruge poslodavaca.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Visu, Šolti i na Prviću, javlja N1.

Facebook Komentari